Vés al contingut
Catalunya Religió

(David Casals-CR) Des de fa molts anys, al barri del Raval de Ciutat Vella se celebra durant el Ramadà, el mes més sagrat del calendari islàmic, un 'iftar', un àpat comunitari obert als veïns, per trencar de manera col·lectiva el dejuni que els fidels musulmans han de fer entre la sortida i la posta de sol. Enguany, una iniciativa similar arriba a un altre punt de Barcelona: Ciutat Meridiana, al districte de Nou Barris.

Des de l'Oficina d'Afers Religiosos, la seva responsable, Cristina Monteys, ha explicat a CatalunyaReligió.cat la importància de fer actes d'aquesta mena, per visualitzar "l'arrelament de les comunitats al territori".

Aquest cop l''iftar' l'organitza la comunitat de Ciutat Meridiana, i l'objectiu que es plantegen és que, l'any vinent ho faci la comunitat islámica del barri del costat, a Trinitat Nova, ha detallat Monteys.

L''iftar' de Ciutat Meridiana es farà a la Plaça Roja aquest diumenge, l'acte començarà a dos quarts de nou, tot i que els musulmans no trencaran el dejuni fins una hora més tard, coincidint amb la posta de sol.

Al llarg d'aquest mes de Ramadà les comunitats musulmanes de Barcelona han fet diferents iniciatives al carrer, especialment al districte de Ciutat Vella.

Per exemple, aquest dimecres la comunitat xiïta va conmemorar la mort de l’Imam Alí. Hi va haver una breu processó al barri de Sant Pere, que va finalitzar al passeig de Lluís Companys, on es van fer les pregàries i el trencament del dejuni.

Temps de germanor

El Ramadà acabarà el proper divendres 17 de juliol o al capvespre següent. La fi d'aquest mes, el més sagrat pels musulmans, el determina el cicle lunar, i molts cops no és fins que es visualitza la lluna al mateix moment quan es pot determinar el seu final.

Són trenta dies marcats per l'espiritualitat, el control i la reflexió. Gairebé tots els seguidors de la fe islàmica no mengen ni veuen res entre la sortida i la posta de sol, amb algunes excepcions com dones embarassades, gent gran i malalts.

És un període de l'any marcat per la introspecció, i el seu compliment és un dels cinc grans preceptes de la tradició musulmana. És costum trencar el dejuni fent 'iftars', menjars comunitaris, una tradició que ha començat a arrelar a Catalunya.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.