Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

(Pere Fàbregues) Josep Maria Ballarín ha estat un d’aquells autors que estimem els llibreters. Sí, perquè s’ha fet proper als lectors, també per mitjà dels llibreters, i això permet crear i reafirmar la lectura com a plaer i aquest tarannà enganxa. Tenir-lo signant llibres a la llibreria era un goig, i els molts lector que s’apropaven, en sortien acompanyant el seu llibre signat, amb un ampli somriure.

Ballarín ha tingut, té i tindrà fans per molt de temps. D’acord que la fidelitat és fràgil i efímera, però el “divertimento” que tenen els llibres de mossèn Ballarín segueixen, i voldria que seguissin estan entre la lectura i la relectura que ajuda a conèixer la vida amb sentit d’humor, i el dia que perdem aquest valor, malament rai.

Té ben merescuts la Creu de Sant Jordi i el Premi Ramon Llull, però el millor guardó és la popularitat en que l’han premiat i reconegut els lectors amb la seva fidelitat. No sé exactament les edicions i reedicions que s’han fet dels seus títols, i no parlo només de Mossèn Tronxo, però molts gran guardonats voldrien arribar a tanta gent. Si com deia Robert Escarpit que “el llibre és el que és la seva difusió”, els llibres de Ballarín han assolit un grau superlatiu, perquè la seva difusió ha estat molta i la seva popularitat ha creat nous lectors, atrets pel seu tarannà entenedor, a vegades un pel sarcàstic, però sempre respectuós i proper en el fons i en la forma.

Com passa el temps! Mirava l’any d’edició dels seu magnífic Francesco, i veig que l’any que ve, en farà 50. Per fidelitat el que deia abans, em caldrà una pausada relectura i, com a llibreter, us la recomano. Segur que hi trobarem trets que ens ajudaran a entendre millor la saviesa de les coses senzilles. No m’estranyaria trobar coincidències en els missatges esperançadors i exigents del papa Francesc. Hem de pensar que aquests personatges com Ballarín, tenen, també, un aire de profetes.

Espero que el seu pas entre nosaltres ens hagi ajudat a ser un xic més bons i més cultes. Gràcies mossèn!

Pere Fàbregues i Morlà. Llibreter. La Formiga d’Or.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.