Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Arxius adjunts
Document

(CR) Aquest dimecres ha mort la germana benedictina Gertrudis Nin, abadessa emèrita del monestir de Sant Pere de les Puel·les. La mare Gertrudis havia nascut al barri de Gràcia de Barcelona i tenia 75 anys. Va ser escollida abadessa per la seva comunitat l'any 2000, i el 2011 va presentar la seva renuncia en complir els 70 anys. El funeral s'ha celebrat aquest dijous a les 12 del matí al monestir de Sant Pere de les Puel·les.

La comunitat benedictina de les Puel·les destaca "l'estimació" que li han tingut i "la seva gran entrega i dedicació". Una abadessa que "sabia escoltar, lliurar-se amb dedicació a cada germana i estimar de debò".

També descriuen com el seu distintiu "l'entrega sense reserves a la comunitat; transparent i humil sabia comunicar-se amb profunditat a l’abadessa i a les germanes". "Delicada, sensible i amb capacitat d’estimar fins al fons, la tenacitat l'ha mantinguda dreta fins a la fi", en la lluita contra un càncer de mama que li van diagnosticar fa cinc anys: "Era una dona sencera".

Més de 50 anys al monestir

Gertrudis Nin va ser educada al col·legi de les Germanes Dominiques de la Presentació i freqüentava l’església de Sant Felip Neri, de Gràcia (felipons) i algun dels pares del mateix Oratori l’acompanyava espiritualment. De molt jove va treballar a Guerin, una empresa d’electrònica, com a caixera. Finalment, als 20 anys, va entrar al monestir de Sant Pere, el 18 d’octubre de 1961. Va fer la professió temporal el 1963 i la definitiva el 1967.

Durant els més de 50 anys al monestir va tenir diverses responsabilitats. Va ser mestra de novícies, sagristana i priora, i també secretària del Consell Federal de les benedictines de Catalunya. Encarregada dels tallers de l’enquadernació i la restauració del monestir, els va donar un nou impuls. Els darrers anys, ha estat la representant de la comunitat en l’arxiu del monestir.

Va ser elegida abadessa el 12 de gener de l’any 2000 i beneïda el 6 de maig del mateix any. Al 2011 va presentar la renúncia d’acord amb el que estableix el Dret propi. Després gairebé de 12 anys com abadessa, l'octubre de 2011, la va rellevar la mare Esperança Atarés.

Amb la seva comunitat, la germana Gertrudis sempre va defensar el protagonisme de la dona dins de l'Església. "Cal trobar el lloc de la dona a l’Església. Per això és necessari establir un diàleg", afirmava el 2010 en una carta de la comunitat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.