Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) El franciscà Francesc Gamissans i Anglada ha mort aquest dijous a Lleida als 87 anys. Ha estat un dels principals difusors de l'espiritualitat franciscana a Catalunya a través de l'obra de Sant Francesc d'Assís i de Santa Clara. Gamissans va fer-ne les primeres traduccions al català. Les exèquies seran aquest dissabte a les 11 hores a la parròquia de Sant Antoni de Pàdua, dels franciscans de Lleida.

Fra Francesc Gamissans i Anglada, va néixer a Vic l'any 1927. Franciscà al convent de Lleida i periodista, va col·laborador amb el setmanari Catalunya Cristiana des del primer número, així com en d’altres revistes i amb la premsa local. Autor de més de 30 llibres com Chiara d'Assís, una biografia de Santa Clara, la primera escrita en català i traduïda al castellà. És també l'autor de la traducció del llatí al català de les Fons Franciscanes, el corpus literari del primitiu franciscanisme en cinc volums que va finalitzar el 1996. Una versió que va ser elogiada pel poeta Salvador Espriu i la novel·lista Maria Àngels Anglada. 

La seva vinculació amb el periodisme arrenca el 1953 quan va dirigir la revista El pan de San Antonio, i a partir de 1968 la revista Bona Nova, publicacions vinculades també al món franciscà. Va ser guionista durant nou anys del programa setmanal 'Paraula i Pensament' de RNE a Barcelona i guionista d'un programa juvenil per la COPE. Pel que fa a televisió, va ser director i guionista de tres documentals sobre Terra Santa. Va ser també fundador de la col·lecció “Cultura i Pensament”, d’edicions Terra Nostra.

L'Institut de Ciències Religioses de Lleida, l'IREL, li va publicar dos assaigs, un sobre Chesterton i l'altre sobre el papa Joan XXIII. El darrer llibre que va publicar porta per títol La bellesa encalmada i està dirigida als ancians. Pel que fa al teatre, ha escrit cinc obres teatrals, totes elles representades pel grup TOAR de Lleida: Francesc i Clara d'Assís, una història d'amor, Joan XXIII, paradigma de pau i bé, El Carmel de Lleida, La Marieta te un blau al front i Francesc Castelló, visqué estimant i morí perdonant.

Resident a la comunitat franciscana de Balaguer i de Lleida els darrers anys, el 2014 va rebre la medalla de la ciutat de Lleida al mèrit cultural en un acte a la Paeria.