Vés al contingut
Catalunya Religió

(Abadia de Montserrat) Diumenge, 26 d’abril, a les 22h, se celebrarà a la Basílica de Montserrat la tradicional Vetlla de Santa Maria, que presidirà el bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés. I dilluns 27, a les 11h, tindrà lloc la missa de la Solemnitat de la Mare de Déu de Montserrat, que en aquest cas presidirà el cardenal de Barcelona, Lluís Martínez Sistach. Ambdues eucaristies es podran seguir a través de Montserrat Ràdio i TV (100,6FM / www.montserratcomunicacio.cat) i per les TV locals de la Xarxa de Comunicació Local. Per la ràdio i la TV de Montserrat es podrà veure també, des de les 21h, la primera part de la Vetlla, que enguany girarà entorn de textos de Santa Teresa de Jesús amb motiu de la commemoració dels 500 anys del seu naixement.

L’emissió de la Vetlla per les TV locals, per això, començarà a les 22.30h i serà oferta en un diferit de 30 minuts; però es podrà veure en la seva totalitat, fins a les 0.30h. Ràdio Estel també retransmetrà la missa del dia 27. Cal recordar que tots els oficis del Santuari es poden seguir en directe per Montserrat RTV ().

La característica de la Vetlla de Santa Maria de Montserrat és que la “Litúrgia de la Paraula” està més desenvolupada, ja que està composta per tres salms i diverses lectures i, en el moment de l’Ofertori, el P. Abat rep l’ofrena de l’oli simbòlic pel manteniment de llànties que cremen durant tot l’any en la Basílica, i que representen a totes les comarques de Catalunya i també a moviments i institucions que les han anat ofrenant des del 1947.

L’origen de l’actual Vetlla de Santa Maria es remunta a l’any 1947, quan es van celebrar les festes de l’entronització. En aquella ocasió, es va reprendre la tradició multisecular de “vetllar Santa Maria”. Van ser molts els pelegrins i devots que en grup, en família o individualment van pujar a la Basílica de Montserrat la nit del dia 26 per venerar la Santa Imatge abans de ser col·locada definitivament en el seu nou tron. Els pelegrins i devots eren rebuts pel P. Adalbert Franquesa, que en aquell moment era el Sagristà Major. L’endemà, dia 27, va tenir lloc la solemne celebració de l’Eucaristia a les places, en la qual el poble català va fer ofrena a la Mare de Déu d’un nou tron. L’organització de les anomenades “festes de l’entronització” va anar a càrrec de la comunitat monàstica i de la Comissió Abat Oliba. Des d’aquell moment, la Vetlla de Santa Maria s’ha celebrat ininterrompudament fins als nostres dies.

Cremallera de baixada després de la Vetlla de Santa Maria, a les 0.30h, fins a Monistrol

Cal recordar que Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya posa a disposició de les persones que vulguin assistir a la Vetlla de Santa Maria un tren cremallera de baixada, de l’estació de Montserrat-Monestir a Monistrol-Vila, a les 0.30h –un cop acabada la celebració-. L’últim tren de pujada, des de Monistrol-Vila, el diumenge 26, serà a les 20.15h.

Dilluns 27: entrada gratuïta al Museu de Montserrat i ballada de sardanes a les places

Com cada 27 d’abril, el Museu de Montserrat tindrà jornada de portes obertes. Es podrà visitar gratuïtament tant l’exposició permanent com les dues temporals: a la Sala Daura, Allò sagrat de Jiménez-Balaguer (fins el 5 de juliol) i, a l’espai d’art Pere Pruna, Les temptacions, de Lluís Hortalà (fins el 12 de juliol). I a les places de Santa Maria, després de la missa conventual, a les 12.15h aproximadament, hi haurà ballada de sardanes amb la Cobla Triomfal d’Igualada.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.