Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Monestir de les Avellanes) El proper dimecres arriba el tradicional l’Aplec de l’Ermita del Sant Cap a Vilanova de la Sal. L’aplec d’aquest 2016 pren un simbolisme especial, ja que donarà el tret de sortida als actes de commemoració del 850 aniversari de la fundació del Monestir de les Avellanes. L’ermita del Sant Cap, és el lloc on l’any 1166 es funda aquest monestir, sota la protecció dels comtes d’Urgell.

Els actes de commemoració del 850 aniversari continuaran el dia 20 de febrer, amb una conferència de Joan Busqueta sobre els orígens del Monestir i el concert de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell, de les Terres de Lleida. Al llarg de l’any hi haurà diverses activitats, però la més destacada serà la restauració del claustre romànic, que ja s’ha iniciat.

La devoció al Sant Cap

El Sant Cap és el nom popular amb que es coneix Joan d’Organyà, primer prior del monestir. Aquest religiós morí en el lloc de l’actual ermita i des de llavors la gent de Vilanova de la Sal i de l’entorn li han tingut devoció. Els escrits més antics de la peregrinació i la devoció al Sant Cap són d’època medieval.

És tradició que cada 3 de febrer, els veïns de Vilanova de la Sal, pugin a peu fins a l’ermita i allí hi facin una celebració religiosa que finalitza amb el Goig del Sant Cap. Aquest any el programa d’activitats compta amb alguns actes especials, com ara el cant del goig del Sant Cap acompanyat amb orgue, l’encesa d’un mosaic d’espelmes i el descobriment d’una placa commemorativa que recordarà la fundació del Monestir de les Avellanes, ara fa 850.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.