Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) Un repic de campanes obrirà dissabte la commemoració institucional dels 850 anys del monestir de les Avellanes. Serà l'acte central d'un seguit d'activitats programades al llarg d'aquest 2016 i que posen de relleu el ressò religiós, cultural i històric d'aquest símbol de la comarca de la Noguera, que fa més de cent anys que gestionen els germans maristes.

A més a més de la benvinguda del director del monestir, Robert Porta, el programa d'actes comptarà amb una ponència sobre els orígens del monestir a càrrec del professor de la Universitat de Lleida Joan J. Busqueta i Riu, i preveu també una ofrena floral als comtes d’Urgell Ermengol VII i Dolça de Foix, fundadors del Monestir de les Avellanes, i un concert de l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida.

Unes deu mil persones s'apropen cada any a l'hostatgeria del que va ser el centre espiritual del comtat d'Urgell a l'Edat Mitjana. I tot i que els visita gent de tot el món, amb aquests 850 aniversari des del monestir volen incidir en "les persones de proximitat". Així ho ha explicat Robert Porta en una entrevista a Ràdio Balaguer en motiu de l'acte institucional de dissabte. Porta ha definit el de les Avellanes com "un monestir de portes obertes al servei de les persones, la cultura i el territori".

L’1 de febrer de 1166 un grup de monjos premonstratesos fundaren la primera comunitat del monestir sota l’esguard dels Comtes d’Urgell. Aquell dia es posaren les bases d’una llarga història que encara perdura.

Després de la desamortització de Mendizábal, el 1910 els germans maristes van comprar la casa per ubicar-hi el seu seminari. És l'espai on s'han format més germans maristes de tot el món. I tot i que des de 1964 va deixar la funció seminari, segueix essent un pol de referència en l'àmbit de la fe a la comarca de la Noguera. La Casa d'Espiritualitat acull, entre d'altres activitats, la Pasqua Jove per Setmana Santa des de fa més de 40 anys.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.