Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

(Misteri de la Selva) L'obra assumpcionista en llengua romànica més antiga d’Europa i que es representa a Catalunya, el Misteri de la Selva, canvia de Mare de Déu. I ho fa amb una de les protagonistes més joves dels seu trenta-set anys de representacions a La Selva del Camp. Es diu Júlia Roig, té només 19 anys i aquest any es convertirà en la protagonista de l’obra.

El paper de la Mare de Déu del Misteri de la Selva podríem dir que té aquella etiqueta de veu ipaper protagonista de l’obra. La Júlia Roig estudia Nutrició Humana i dietètica a la UniversitatRovira i Virgili a Reus i des d’aquest any serà la nova cara i la nova veu de la Verge Maria del Misteri de la Selva. La Júlia serà una de les dues Mares de Déu del Misteri que dobla el paper de les verges per canviar-les a les representacions que es faran a l’església de Sant Andreu de la Selva del Camp els pròxims 14 i 15 d’agost.

Els inicis de la Júlia al Misteri van ser amb només setze anys quan va entrar a formar part del Gran Cor. Dos anys més al Petit Cor li han servit per comprovar que aquella representació que veia distant ara l’omple en una de les seves grans aficions, la música. Apassionada pel cant coral, des dels nou anys toca el piano i participa en el grup coral de la Selva del Camp, ella mateixa confirma que va ser la seva tieta, l’única de la família que havia cantat al Misteri, la que la va introduir en la representació.

Reconeix que “abans no li donava valor i ara que canto veig la importància que té el Misteri. A cant coral cantem música diferent, més moderna, aquí interpretem un tipus de cant i música del nostre passat”. El canvi de la seva mateixa tonalitat, aquella foscor d’una veu molt clara, han fet que la Júlia hagi trobat segurament un registre que no esperava “t’ensenyen a col·locar la veu, he trobat un to que no esperava i que m’agrada” diu la Júlia.

Poruga encara per la seva actuació en solitari, com a Mare de Déu, aquesta jove selvatana ha buscat consell amb la Irene Massana (l’altra Mara de Déu) i amb la Núria Casadó que després d’una dècada en el paper protagonista ha fet un pas al costat per tornar al Gran Cor.

Els amics de la Universitat li pregunten; “que és això de fer de Mare de Déu?” i les amigues de la Selva s’apunten a ser les primeres seguidores incondicionals del debut de la Júlia com a veu principal del Misteri “ja m’han dit totes que vindran a veure la representació”. Les pors més grans segons la Júlia, entren per cantar a capela, sense acompanyament musical i amb el solo de la Mare de Déu en el paper principal de l’obra “M’ho prenc com un repte. Jo mai he cantat sola sense instruments ni res. És com una prova que si no la faig potser m’empenedeixo”.

Amb l’objectiu de seguir millorant i aprenent a cada assaig la Júlia participa també dels assajos del Gran i del Petit cor on seguirà participant el dia que no sigui la Verge del Misteri. Passió i rauxa amb el punt de maduresa necessari per a poder suportar amb tota la calma i professionalitat del món el fet de quedar-se sola amb la seva espectacular veu davant del públic que omplirà un any més l’església de Sant Andreu de la Selva.

La Júlia encarna a la perfecció la regeneració generacional del Misteri de la Selva que cada any estira del seu “planter” per poder trobar nous joves talents que formin part d’una de les obres històriques del país.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.