Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jesuïtes) Projectes de beques escolars, atenció a barris suburbans, acompanyament de famílies migrants, alfabetització i formació de joves i adults, o impuls de l'economia social i solidària. Són alguns dels programes que es desenvolupen a Bolívia i Paraguai, gràcies al suport de donants i col·laboradors de Missió i Desenvolupament. Aquest servei de la Companyia de Jesús, que ha presentat la seva memòria 2015, impulsa l'acció social i pastoral dels missioners jesuïtes arreu del món.

Segons explica el jesuïta Josep Ricart, "els projectes van en línia d'atenció pastoral i humana als sectors socials més desfavorits i reforcen el compromís de l'opció pels pobres. Tots ells responen al desig d'ajudar a viure en plenitud la dignitat humana de cada persona, sobretot dels qui estan en risc". 

A Bolívia, entre d'altres, cal destacar les beques escolars per als alumnes de l'escola Juan XXIII de Colacapiura, a Cochabamba, en la qual moltes famílies no poden fer front a les despeses. I a la Parròquia de Nuestra Señora del Rosario, als barris marginals d'Oruro, es dóna suport a la construcció d'una sala multiserveis per a l'atenció pastoral, especialment per als nouvinguts d'altres parts del país. 

Pel què fa a Paraguai, continua la col·laboració amb la Universitat Popular de Canindeyú, que prepara els futurs membres i líders d'organitzacions populars, rurals i veïnals en l'àrea de l'economia solidària, convençuts que tots aquests temes seran el motor d'un desenvolupament integral de les seves comunitats. D'altra banda, s'impulsa un programa de formació per a joves i adults a través de la ràdio. Es tracta d'una iniciativa de la xarxa educativa Fe y Alegría, que vol reduir l'analfabetisme i la deserció escolar de joves i adults de les comunitats més vulnerables de les àrees rurals i urbanes del departament de San Pedro, al centre de Paraguai. 

En la seva carta dirigida als col·laboradors de Missió i Desenvolupament, tant el provincial dels jesuïtes a Bolívia, Osvaldo Chirveches, com el provincial de Paraguai, Alberto Luna, destaquen l'impacte de la recent visita del papa Francesc a tots dos països. El pare Chirveches recorda que "ens ha portat la certesa que Déu està de debò de part dels qui surten de sí mateixos i es preocupen pel bé de les persones i la creació". I des de Paraguai, el pare Alberto Luna celebra que l'entusiasme generat per la visita s'ha traduït "en diverses accions impulsades pels joves dels nostres col·legis per a lluitar per una educació per al país".

Missió i Desenvolupament és un servei de la Companyia de Jesús a Catalunya que des de 1956 dóna suport a iniciatives dels jesuïtes en la seva tasca pastoral i social. Actualment forma part del Secretariat de Missions de la Companyia de Jesús a Espanya. Amb aquestes ajudes contribueix a fer realitat l'esperit universal que ha caracteritzat el carisma de Sant Ignasi i que cada jesuïta viu en sentir-se "enviat en missió". El suport de moltes persones col·laboradores és fonamental per poder realitzar aquesta tasca solidària.