Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri –CR) Aquest dimecres arriba a Andorra el secretari de Relacions amb els Estats de la Santa Seu, l'arquebisbe Paul Richard Gallagher. El "ministre d'Exteriors" del Vaticà hi farà un visita oficial dimecres i dijous per participar en els actes de la Festa Nacional d'Andorra. Gallagher ha estat convidat pel copríncep, l'arquebisbe Joan-Enric Vives, i pel Govern del Principat.

La visita de Gallagher té una agenda únicament andorrana i ja es va anunciar abans de l'estiu. Però ha coincidit amb la visita que va tenir dilluns del seu homòleg espanyol, el ministre d'Afers Exteriors José Manuel García-Margallo, que aquest cap de setmana es va desplaçar a Roma per assistir a la canonització de Teresa de Calcuta. Després de la reunió de dilluns, Margallo va tenir una trobada amb periodistes a l'ambaixada espanyola davant la Santa Seu per explicar-los que va entregar a Gallagher una carta amb l'argumentari del govern espanyol sobre l'independentisme català.

Tot i que la nota oficial del ministeri no cita el tema català, Margallo va detallar als periodistes el contingut d'aquest dossier sobre Catalunya en el qual defensa que la independència no és convenient ni viable: "Amb una declaració unilateral d'independència, Catalunya no seria un Estat, ni seria reconegut per les Nacions Unides”. El ministre d'Exteriors va justificar la seva intervenció en aquest tema al Vaticà perquè “la Generalitat està realitzant una ofensiva internacional”. Com és habitual, la Santa Seu no ha fet cap comunicació sobre el contingut de la reunió, ni s'ha pronunciat sobre el tema.

Margallo ja s'havia reunit amb Gallagher el febrer del 2015, en aquella ocasió acompanyat del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. I fa un any ell mateix explicava que havia estat almenys vint vegades al vaticà per parlar del tema català.

L'agenda Andorrana

Òbviament, tant des d'Andorra com des de la Santa Seu no es vol que l'agenda catalana interfereixi en la visita de Gallagher al país dels Pirineus, malgrat l'oportuna visita de Margallo fent públic que portava la carpeta catalana sota el braç.

La visita de Gallagher és la primera presència oficial a Andorra d'un alt càrrec de la Secretaria d'Estat després de la signatura del nou concordat entre Andorra i la Seu el 2008. Fa dos anys, el papa Francesc va rebre l'actual cap de Govern d'Andorra, Antoni Martí, en audiència privada al Palau Apostòlic de la Ciutat del Vaticà.

Així, l'agenda de Gallagher és plenament Andorrana. Després d'aterrar a Barcelona, dimecres arribarà a Andorra i visitarà la seu del Govern. Allà mantindrà una entrevista amb el cap de Govern, i, posteriorment, amb el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya. El ministre ja s'havia reunit amb Gallagher el mes de juny al Vaticà per preparar la visita. A continuació visitarà el Consell General d’Andorra on mantindrà una entrevista amb el síndic general, Vicenç Mateu.

Dijous dia 8, festivitat de la Mare de Déu de Meritxell, patrona d'Andorra, Gallagher presidirà la celebració al Santuari de Meritxell. Cada any és un dels actes institucionals més significatius de la diada, amb la màxima representació de les institucions andorranes. La presència del secretari de Relacions amb els Estats coincideix amb els 40 anys de reconstrucció de la basílica destruïda en un incendi el 1972. En la celebració també beneirà el nou cambril i la nova imatge de la Mare de Déu de Meritxell.

L'arquebisbe Gallagher, anglès i membre de la carrera diplomàtica, va ser nomenat secretari de Relacions amb els Estats pel papa Francesc el novembre del 2014, dins del nou equip de la Secretaria d'Estat que ha format Pietro Parolin.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.