Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jesuïtes) El Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca té previst el seu tancament a primers de novembre per obres de millora en les seves instal·lacions. Per aquest motiu, el dia 19 d'octubre 40 persones van ser distribuïdes en 3 altres centres d'Internament del territori espanyol, i la destinació de les 80 persones que encara romanen en el CIE pot ser l'expulsió, la reubicació en un altre centre a espera que s'executi la seva expulsió o bé la seva posada en llibertat.

En els darrers anys, diverses persones i entitats, entre elles la Fundació Migra Studium, han portat a terme diverses iniciatives per denunciar les condicions en què es troben les persones internes al CIE i la vulneració de drets fonamentals que suposa la mateixa existència d'aquests centres. Davant la notícia del tancament temporal del CIE, Migra Studium recorda que aquest fet no farà que s'acabi la indefensió i privació de llibertat, ja que no s'aturaran les detencions de persones per la seva situació administrativa, és a dir, pel fet de no tenir papers.

Aquestes persones explica l'entitat un comunicat sobre el tancament temporal del CIE– si se'ls dicta una ordre d'expulsió, es trobaran en una d'aquestes dues situacions: o bé "seran traslladades a altres centres d'internament de l'Estat, amb tot el que això suposa d'una gran indefensió, ja que a les persones, a més de la privació de llibertat, se les desvincula del seu entorn social, familiar i es dificulta la seva defensa lletrada"; o bé poden ser exulsades sense internament al CIE, "detenint-los durant 72 hores sense assistència jurídica i sense la possibilitat que un jutjat revisi si l'ordre d'expulsió és vigent". "Així ho està fent", recorda Migra Studium, "de manera repetida el Ministeri de l'Interior". L'entitat ja ho va denunciar recentment en l'informe 2014 "CIE i Expulsions Exprés", elaborat conjuntament amb l'ONG Pueblos Unidos del Servei Jesuïta a Migrants - Espanya.

"Per tant", conclou Migra Studium, "aquest tancament temporal del CIE de Zona Franca, sense que es procurin solucions alternatives a l'internament, no millora la situació per a les persones immigrades en situació administrativa irregular, sinó que facilita que siguin expulsades sense cap garantia. Per això estarem atentes i continuarem treballant perquè cap més veí nostre sigui privat de llibertat i seguirem lluitant perquè el CIE de Barcelona i tots els CIE tanquin definitivament."

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.