Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Càritas Catalunya) El dissabte 30 d’abril es van trobar més de 170 persones, entre contractats i voluntaris de les deu Càritas Diocesanes amb seu a Catalunya, per participar en una Jornada de Formació.

Aquesta Jornada ha sigut la primera, en resposta a la petició de l’Assemblea de Càritas Catalunya de construir un espai de formació permanent. L’encarregada de fer-ho ha estat la Comissió de Voluntariat i Formació, que l’ha organitzat amb col·laboració amb les altres dues comissions, una dedicada a l’àmbit laboral i l’altra que treballa tots els aspectes del fet migratori.

Després de la pregària i la benvinguda dispensada a tots els assistents per la presidenta de Càritas Catalunya, la senyora Carme Borbonès, i en el marc de la Sala d’Actes del Seminari de Barcelona, els assistents varen escoltar la ponència del jesuïta Jesús Renau, que els va parlar de "Com treballar-se per ser misericordiosos en situacions complexes de la vida". Aportació emmarcada dins de l’Any Sant de la Misericòrdia i que va ajudar a la reflexió del que significa ser misericordiosos, tant per cadascun de nosaltres com envers els altres i sobretot posant en valor la força, no pas debilitat, que té la Misericòrdia en ser la major expressió de l’amor de Déu i que els homes han de fer arribar als seus germans, sigui quina sigui la seva religió. També va donar eines per considerar la Misericòrdia com antisistema, recordant l’injust repartiment de les riqueses i del treball d’aquesta societat que es pot dir que mata i la importància de la Misericòrdia en el treball d’equip.

Tot seguit i repartits en tallers es va dedicar la resta del dia a treballar les tres àrees que actualment estan coordinades en comissions dins de Càritas Catalunya.

La Comissió de Migracions va plantejar la jornada en dos tallers: el primer a càrrec del jesuïta Jaume Flaquer, que va parlar de "Diàleg interreligiós i cohesió social". El segon desenvolupat sota el tema dels "Drets del migrants" desenvolupat entre Sergio Barciela dels Serveis Generals de Cáritas Española i Sonia Martínez del programa d’Atenció al fet Migratori de Càritas Diocesana de Lleida.

En referència al voluntariat i la seva formació hi va haver dos tallers simultanis titulats "Com coordinar equips de voluntaris: competències, lideratge i gestió de conflictes". Aquest tallers van estar dirigits i coordinats per dues persones de l’Equipo de Desarrollo Institucional de Càritas Española, Francisco Prat i María Santos.

També amb dos tallers la Comissió de Laboral va organitzar la jornada, però amb diferents àmbits d’actuació. Un taller va ser "Introducció a l’ocupabilitat per competències", a càrrec de Marta Colomer, educadora social, mestra i consultora experta en competències, i l’altre taller va tractar de "La prospecció d’empreses i perfils professionals en clau de competències", coordinat per Marta Zaragoza, economista emprenedora i fundadora de Cresàlida.

Cada taller va fer una síntesis a mode de conclusions i van respondre de manera molt concreta a tres qüestions: Sentiment que s’ha viscut; Idea força que s’ha tractat; Quina qüestió s’ha plantejat i que resta per al futur.

Al final de la Jornada i amb el repte sobre el futur, el responsable de la Comissió de Voluntariat i Formació, Josep Anton de la Fuente va agrair tant el treball i l’esforç de la comissió, com la col·laboració desinteressada d’alguns dels ponents, cedint de nou la paraula a la Presidenta Carme Borbonès, que va encoratjar tothom, voluntaris i contractats, a seguir treballant pel bé de les persones que Càritas està ajudant, destacant que una entre d’altres maneres de seguir formant-se serà, en el futur, jornades com aquesta que continuaran fent-se i organitzant-se des de Càritas Catalunya, fins a esdevenir un espai permanent de formació.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.