Vés al contingut
Catalunya Religió dc. 11/03/2015

Per saber-ne més

Arxius adjunts
Document

(CR) Els propers dies diversos actes confluiran a Barcelona en el que s’ha anomenat la Setmana Óscar Romero, coincidint amb el 35è aniversari de la seva mort. Com s'ha anunciat aquest dimecres, serà beatificat el 23 de maig a San Salvador. “Màrtir del poble” és el lema que aplegarà actes organitzats per diverses entitats que inclouen una conferència d’un dels màxims coneixedors de Romero, un documental i una vetlla de pregària. Els actes es clouran el dimarts 24, el dia del martiri, amb una missa a la parròquia de Santa Anna, on es podrà venerar una relíquia de Romero.

Els jesuïtes són una de les entitats que s’han implicat més en aquest aniversari, i dimarts vivent organitzen l’acte 'Teologia de l’alliberament: de la condemna a la rehabilitació'. Han convidat el jesuïta alemany Martín Mayer. És un gran coneixedor del moviment de la teologia de l’alliberament i del llegat de monsenyor Romero, i també sobre els obstacles que des de diferents fronts eclesials i polítics s’han posat al llarg d’aquests any per al seu reconeixement i beatificació. Es va doctorar en Teologia amb una tesi sobre la teologia d’Ignacio Ellacuría i Jon Sobrino. De 1989 a 1991 va viure a El Salvador, on va ser sacerdot a Jayaque, com a successor d’Ignacio Martín-Baró, un dels jesuïtes assassinats a la UCA.

És autor de Óscar Romero. Mística y lucha por la justicia (Herder, 2010), on mostra el camí i l’evolució que Romero va fer en els seus pensaments i actituds, i presenta la seva figura com una font d’inspiració per a treballar avui per un món més just.

Actualment és Secretari per als Afers Europeus del Jesuit European Social Centre de Brusel·les. Es tracta d’una entitat de la Companyia de Jesús que coordina diversos projectes socials dels jesuïtes a Europa i, realitza accions d’incidència especialment en els camps dels drets humans, les polítiques migratòries i les seves conseqüències, i l’explotació de recursos naturals. En l’acte del 17 de març Mayer mantindrà un diàleg amb el també tèoleg jesuïta José Ignacio González Faus.

D’altra banda, dins d’aquesta setmana el dissabte 21 de març el Comité Óscar Romero de Barcelona organitza una vetlla de pregària a la Parròquia Sant Pere Claver. El diumenge 22 a la seu de Cristianisme i Justícia es projectarà el documental 'El cielo abierto' sobre la vida de Romero. 

Les entitats que s'ha sumat a la organització són Araguaia, l'Archicofradía de nuestra Señora de Guadalupe de Barcelona, l'Asociación Salvadoreña en Catalunya (ASCA), el Comité Oscar Romero de Barcelona, la Comunidad Peruana, les Comunitats de Cornellà, les Comunitats de Sant Adrià, les Comunitats i grups de Santa Coloma de Gramanet, Cristianisme i Justícia, la Federación de Entidades Bolivianas en Cataluña, la Federación de Entidades Latinoamericanas de Cataluña (FEDELATINA), la HOAC, Nous Col·lectius (NNCC), el Movimiento Juan XXIII, la Parròquia de Santa Anna de Barcelona, les Sahumadoras del Señor de los Milagros.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.