Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Arxius adjunts
Document

(Jesuïtes) L'Ajuntament de Manresa convoca el Premi literari Pare Ignasi Puig i Simon 2015, en memòria del jesuïta manresà, professor, investigador i savi divulgador de coneixements científics, i autor de diverses publicacions sobre la Manresa Ignasiana. El premi està destinat a treballs de recerca o de divulgació que tractin algun aspecte històric relacionat amb l'estada de Sant Ignasi de Loiola a manresa, la seva canonització, els llocs de la ruta ignasiana a Manresa, la presència de la Companyia de Jesús a la ciutat o la Manresa dels segles XVI al XVIII.

Divulgador de la ciència i de la Manresa Ignasiana

El premi porta el nom del jesuïta manresà Ignasi Puig i Simon (Manresa, 1887 - Barcelona, 1961). Es dedicà sobretot a la ciència, fou professor a l'Institut Químic de Sarrià i treballà també a l'Observatori de l'Ebre a Tortosa. El 1934 es va traslladar a Buenos Aires per fundar i dirigir, durant 10 anys, un Observatori de Física Còsmica. Posteriorment torna a Espanya on és nomenat director de la revista Ibérica, publicació de divulgació científica i tecnològica que havia estat fundada el 1913 pels jesuïtes de l’Observatori de l’Ebre. Alternà aquesta tasca amb conferències, articles i diverses activitats com a divulgador de la ciència. Va morir als 74 anys d'edat.

Sent jesuïta i manresà, el pare Ignasi Puig es va sentir cridat també a donar a conèixer la Manresa Ignasiana, motiu que el va empènyer a publicar també sobre aquest tema. Al pròleg dels "Recuerdos Ignacianos en Manresa", de 1949, reconeix que "la redacción de este libro obedece al deseo de llenar, como vulgarmente se dice, un vacío", ja que "las muchas personas devotas de San Ignacio de Loyola que visitan la Santa Cueva de Manresa y los demás lugares de la ciudad santificados por el Santo, suelen pedir alguna guía que les oriente en estas visitas".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.