Vés al contingut
Catalunya Religió

(Obra Social "la Caixa") El director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Jaume Giró, i el president de la Fundación V Centenario, el pare Miguel Márquez, han signat aquesta setmana l’acord que farà possible la realització d’una gira de dansa contemporània, una obra de teatre per a infants i un concurs literari dirigit a estudiants de primària i secundària.

El tema central d’aquestes iniciatives és santa Teresa de Jesús, de qui se celebra el cinc-cents aniversari del seu naixement a Àvila el 2015. L’objectiu és apropar al gran públic, d’una manera propera i participativa, la figura d’una pensadora i escriptora espanyola de projecció universal. “Santa Teresa de Jesús va ser una dona valenta, capaç d’emprendre importants reformes socials i que, a més, tenia un talent innat per a la literatura”, recalca Jaume Giró, per a qui “una figura d’aquesta rellevància apareix molt de tant en tant, i aquesta efemèride és una oportunitat que se’ns ofereix a l’Obra Social ”la Caixa” per donar suport a noves propostes culturals que rememorin l’exemplar compromís social i l’esperit emprenedor que va caracteritzar Teresa”. El pare Miguel Márquez agraeix el compromís de l’Obra Social ”la Caixa” amb aquest esdeveniment, declarat pel Govern «d’excepcional interès públic», i assenyala: “Santa Teresa va ser un far d’esperança per a moltes persones i el seu exemple demostra que hi ha horitzons que tots podem compartir”.

Activitats per a tota la família

El conveni preveu que l’Obra Social ”la Caixa” impulsi una gira de dansa contemporània, una obra de teatre per a infants i un concurs literari. L’espectacle de dansa estrella de la gira estarà coreografiat pel ballarí Chevi Muraday, Premio Nacional de Danza, i hi participarà l’actriu i ballarina Marta Etura en el paper de santa Teresa. Amb el títol "Teresa, ora el alma", està inspirat en els diferents estats de l’oració teresiana que la mateixa santa Teresa explica en la seva autobiografia, El libro de la vida. L’itinerari previst de moment inclou 13 ciutats espanyoles: Àvila, Toledo, Logronyo, Bilbao, Madrid, Burgos, Saragossa, la Corunya, Màlaga, Sevilla, Pamplona, Barcelona i València.

L’obra de teatre per a infants, que visitarà escoles de tot Espanya, es titula "El viatge de Teresa", i vol apropar la figura de santa Teresa als més joves, a través de l’aventura d’uns nois que viatgen a Àvila. El concurs literari Sobre aquellas palabras està dirigit a alumnes de primària i secundària, i premiarà els millors poemes, assajos o dibuixos —segons la categoria— de tema teresià. Aquest recurs educatiu arribarà a totes les escoles d’Espanya que estiguin interessades a presentar-s’hi.

Santa Teresa i el seu cinquè centenari

Santa Teresa de Jesús —Teresa de Cepeda y Ahumada— va néixer a Àvila el 28 de març de 1515. Després de la seva experiència com a monja de clausura al convent de l’Encarnació, decidí emprendre la reforma de l’orde del Carmel, que, sota el seu carisma, va passar a anomenar-se l’orde del Carmel Descalç. Va deixar testimoni del fets que li va tocar de viure, i també del seu pensament, en diferents obres de gran qualitat literària com ara El libro de la vida o El castillo interior, considerades cims de la narrativa espiritual. Els seus poemes van iniciar el gènere de la «mística», que va continuar el seu deixeble, el també carmelità sant Joan de la Creu.

Actualment, l’orde del Carmel Descalç s’escampa pels cinc continents, amb més de 14.000 monges i frares en convents i monestirs de tot el món. Per commemorar els cinc-cents anys del naixement de santa Teresa, el Govern va crear la Comissió Nacional V Centenari, la presidència d’honor de la qual tenen S. M. els Reis d’Espanya, i on és representada la Fundación V Centenario.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.