Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) És la única celebració religiosa que se celebra amb motiu de la Diada. Una tradició centenària organitzada per la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat. Un any més la missa es farà a la Basílica de Santa Maria del Mar l’11 de setembre a les 10 del matí.

El cardenal Lluís Martínez Sistach presidirà la celebració com han fet habitualment els darrers arquebisbes de Barcelona. La missa es convoca per “pregar per tots aquells patriotes catalans que ens han precedit i que han donat la seva vida per Catalunya o l’han dedicada al seu enaltiment”. En aquesta celebració Martínez Sistach cada any ha reivindicat les arrels cristianes de Catalunya i ha encoratjat la presència dels cristians en el món de la política. 

La celebració la convoca la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, una institució centenària fundada pel bisbe Torras i Bages i perseguida durant les dues dictadures del segle XX. Aquesta celebració històrica també va ser el motiu que el 1924, en plena dictadura de Primo de Rivera, l'arquitecte Antoni Gaudí, amb 72 anys, fos detingut per la policia. Aquella missa de l'11 de setembre se celebrava a la Basílica dels Sant Just i Pastor i la Guàrdia Civil impedia l'accés a l'Església. Gaudí va protestar i quan es va negar a respondre als agents en català va ser detingut i condemnat a pagar una fiança de cinquanta pessetes.