Vés al contingut
Catalunya Religió

(Glòria Barrete –CR) Casals d'estiu, campaments, colònies, excursions a la muntanya, bivacs, descoberta de l'entorn... són moltes les activitats que aquests mesos d'estiu es duen a terme amb infants i joves a Catalunya, en període de vacances. Hi ha jocs, tallers, anades a piscines, excursions, rutes... hi ha lloc per a Déu també en la tasca educativa? Això és el que s'ha preguntat el Moviment de Centres d'Esplais Cristians Catalans –MCECC– a l'hora d'endegar la campanya 'Déu no fa vacances'.

"Per a nosaltres, l'acció educativa en el temps del lleure és una oportunitat evangelitzadora, per créixer en la fe, en l'escolta de Jesús, i que això pugui conformar la vida de l'infant, del jove o del monitor", afirma Carles Muñiz, coordinador dels consiliaris del MCECC de totes les diòcesis catalanes. Amb la voluntat d'ajudar a prendre consciència que en les activitats d'estiu també es pot fer treball pastoral, han creat un recull de materials per "obrir la mirada". "Sabem que és una gran oportunitat, però som conscients que sovint costa plantejar-ho".

Déu no fa vacances

Feia anys que a través d'un petit paper es convidava als monitors a no oblidar-se d'aquesta acció més pastoral a l'hora de programar les activitats. Enguany, han donat un pas més i han realitzat un vídeo, "de menys d'1 minut, per poder enviar-ho per WhatsApp, i que ens servís a tots per recordar que Déu no fa vacances, i interpel·lar-nos sobre quin espai deixem a Déu en la nostra activitat educativa d'estiu".

En paral·lel al vídeo, aquest curs han fet un recull de materials que ja es feien servir. "No hi ha res nou, però sí que hi ha la suma de materials que ha elaborat diferent gent de diferents grups i diferents diòcesis". En aquest recull hi ha pregàries, contes i textos per a la pregària o la reflexió, unes dinàmiques i activitats de reflexió que requereixen una mica més de temps, "il·luminades d'un text bíblic", i després unes activitats molt breus adreçades a l'equip de monitors.

Aquests quatre blocs van acompanyats de dos documents més. Per una banda, el directori de pastoral pels esplais, i per l'altra, un document que van elaborar fa uns anys que s'anomena 'moments celebratius de la fe'. "Intentàvem superar aquesta discussió de si s'havia de fer missa o no, si tot havia de ser pregària o no, etc".

En la tasca educativa hi ha lloc també per a Déu

Quines són totes les possibilitats que es té per fer treball pastoral en els centres durant aquestes activitats educatives, quin és el ventall? Des del MCECC recorden alguns exemples: "Anem a fer una excursió i passem al costat d'una ermita, no podem aprofitar això per poder fer d'allò un moment celebratiu de la fe? O resulta que estem fent bivac a la muntanya, som capaços de fer de la contemplació del cel un moment celebratiu de la fe?".

Tots aquests materials "volen ser ajudes perquè al final l'animador de la fe, el consiliari, amb l'equip de monitors, puguin discernir i pensar junts com, quan i de quina manera situem aquest moment de Déu en la nostra activitat educativa". Aquest és el repte, "descobrir que en la tasca educativa hi ha lloc també per a Déu".

Muñiz té clar "que el lleure pot ser una experiència positiva per apropar l'Evangeli" i, sobretot, "per viure'l". Això implica una presència del qui porta l'Evangeli en els nostres esplais, del qui porta l'Evangeli en les activitats de lleure, per "emmirallar-nos", i fer-ho a través "de la natura, de la relació entre nosaltres, el joc, la música", amb ulls de l'Evangeli.

Des del MCECC ho fan convençuts que el lleure "és un espai adient per comunicar l'Evangeli". "Tots aquells monitors que estan dedicant tantes i tantes hores de la seva vida a una activitat, imagina si fóssim capaços d'ajudar-los a que descobrissin que d'això poden fer una vida, que Jesús els diu que d'allò poden fer una vida, seria fantàstic!"

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.