Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) La llarga sèrie de moviments que des d'aquest dissabte va colpejar al Nepal i va devastar la part central del país –amb la més forta de magnitud de 7,9– deixa un saldo tràgic: prop de 3.700 morts confirmats fins al moment i al menys 6.800 ferits, segons informa l'Agència Info Salesiana des de Katmandú. En molts pobles encara no arriben els equips de socors. Salesians i Filles de Maria Auxiliadora (FMA), presents al país, estan bé i es ja es troben treballant per fer front a l'emergència. Càritas Internacional també ha activat un pla de resposta als damnificats i Oxfam Intermon ha incrementat els seus esforços als campaments establerts a la Vall de Katmandú i està col·laborant amb altres organitzacions presents al país per garantir subministrament d'aigua potable, així com aliments i refugi.

"Mai havia vist tanta devastació. Mentre que els carrers estan dominats pel caos i plens de gent que intenta trobar amics i éssers estimats, la ciutat està paralitzada, amb edificis destruïts, carrers bloquejades, talls elèctrics i rèpliques constants", explica des de Katmandú Eleanor Trinxera, coordinadora de programes de Càritas Austràlia per Nepal.

Per la seva banda, la responsable d'Acció Humanitària d'Oxfam Intermon, Barbara Mineo, afirma que "centenars de milers de persones s'han vist de sobte sense aigua, aliments, assistència mèdica o un lloc on refugiar-se. Es troben en una situació desesperada. Hem d'actuar ràpid".

Famílies senceres sense llar

Les rèpliques han causat també allaus en els pics de la serralada de l'Himàlaia, que han envestit diverses expedicions d'alpinistes. Katmandú, la capital, és la ciutat més afectada, però el dany afecta 30 dels 70 districtes que conformen el país. Més enllà dels morts i ferits que augmenten cada hora, el terratrèmol va deixar a famílies senceres sense llar, que s'enfronten en un clima molt dur amb pluges imminents, en un país densament poblat, amb 27 milions d'habitants –la meitat dels quals són infants i molt pobre.

Les operacions de rescat i socors estan en curs i continuen sense parar, amb l'ajuda també d'expedicions humanitàries de diversos països. Les FMA de la Inspectoria de Calcuta han aconseguit posar-se en contacte amb les religioses al Nepal, que han assegurat que les germanes i els Salesians estan bé, encara que afectats pel xoc i la por. Només algunes parets es van ensorrar però no han patit danys irreparables. Com totes les persones, per ordre del govern no poden tornar a casa i es refugien en carpes externes. Mentrestant, intenten portar ajuda i consol a les persones afectades.

La Inspectoria dels salesians de l'Índia-Calcuta

Els salesians són presents al Nepal des dels anys 90, dependents de la Inspectoria de l'Índia-Calcuta, i animen dues obres a Katmandú, "Thecho" i "Siddhipur", en el suburbi de Lubhu, i dues més en altres zones del país ; les FMA han obert casa a Kàtmandu en 2007.

Mentrestant, l'ONG "Jugend Eine Welt - Àustria" ja està treballant i ha assignat un fons d'emergència inicial de 10.000 euros per ajudar els salesians al país.
A YouTube està disponible un vídeo que presenta l'obra salesiana de Lubhu:

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.