Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri-CR) "Barcelonins i barcelonines de tots els barris de Barcelona s’encarreguen de mantenir vives durant l’any les tradicions pròpies de la nostra ciutat. I amb motiu de la Festa Major les converteixen en un gran espectacle que, per més que es repeteixi any rere any, mai no deixa de meravellar la ciutadania. Benvinguts a la festa gran de la tradició". Així presenta el programa oficial de les festes de la Mercè la part dedicada a les celebracions tradicionals. Però la única celebració tradicional que no hi apareix és la missa de la Mercè, tot i que també la "mantinguin viva" els barcelonins. És l'acte amb més tradició històrica de la festa i la que hi dóna nom. La missa de Festa Major a la basílica situada a la Plaça de la Mercè de Barcelona se celebra des del 1868.

L'any passat, poc després de la seva elecció, el govern liderat per Ada Colau va decidir suprimir la referència a la missa de la Mercè. Aquesta exclusió del programa oficial la va argumentar la mateixa alcaldessa atenent a la "modernitat" i "l'aconfessionalitat". Tot i les crítiques i la nota de l'arquebisbat que ho "lamentava", el programa complert de les festes del 2016 que s'ha publicat a finals d'aquesta setmana manté l'omissió.  

Òbviament, l'any passat la missa es va celebrar igualment a la Basílica de la Mercè presidida pel llavors arquebisbe de Barcelona, el cardenal Lluís Martínez Sistach. Però també va ser la primera vegada que l'alcalde de la ciutat no va assistir a la missa patronal, trencant la tradició de tots els seus antecessors democràtics socialistes i nacionalistes. En la missa sí que hi van assistir quatre líders dels grups municipals: Xavier TriasAlfred Bosch, Jaume Collboni (quan encara no formava part del govern municipal), i Alberto Fernández Díaz. També hi va assistir el president de la Generalitat, Artur Mas, i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. En anys anteriors, alguns regidors ecosocialistes, ara integrants en el govern municipal, ja havien declinat assistir a l'acte religiós.

Primera Mercè d'Omella

El programa oficial si que fa referència a tots els actes populars que se celebren coincidint amb la missa al voltant de la Basílica de la Mercè. Al final de l'acte religiós hi haurà el pilars d’honors dels castellers davant la Basílica i s'iniciarà el Seguici de la Mercè, que s’adreça cap a la plaça de Sant Jaume. Les figures populars i tradicionals, acompanyen les autoritats fins a l'Ajuntament on segueixen la festa des del balcó. L'any passat Colau es va anar a trobar la comitiva davant de la basílica en acabar la missa.

La missa dedicada a la Patrona de Barcelona es farà a les 10'30 del matí i aquest any estarà presidida per primera vegada per l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella. El programa de la parròquia inclou una ofrena floral del trabucaires a les 8 del matí. Durant el dia es fan cinc misses a la Basílica, entre elles la de les comunitats llatinoamericanes i filipines a la 1 del migdia, dues comunitats amb molta presència en la vida parroquial de Ciutat Vella.