Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR) Nous temps, noves dinàmiques. La primera trobada oberta de Laïcat XXI s’ha convertit en un assaig del Congrés del Laïcat de Catalunya convocat pel 2, 3 i 4 d’octubre de 2015 a Poblet, coincidint amb el 50è aniversari de la clausura del Vaticà II. Aquest dissabte al matí s’ha celebrat la primera trobada a l’Església de Santa Madrona de Barcelona amb diverses dinàmiques participatives amb l’estil amb el que es vol enfocar en Congrés. La dimensió espiritual, contemplativa i celebrativa –més enllà de la reflexió teòrica- ha tingut un espai rellevant al llarg de la trobada.

“Igual que hi ha la vocació religiosa o la sacerdotal, els laics també tenim la nostra vocació”, explicava una de les promotores del Congrés, Maria Mercè Sardà, durant l’eucaristia. Una vocació que s’ha de viure principalment entre les persones de l'entorn per oferir-los el que viuen els laics com a cristians: “El cristià sap que no aconseguirà la felicitat ell tot sol. És més, sap que la seva felicitat no depèn d’ell i que també depèn de fer feliços als altres”.

La sessió matinal ha començat amb una breu presentació que ha donat pas a sis tallers. Un taller de dansa contemplativa i un altre de lectura de textos bíblics, han posat l’accent en la dimensió espiritual que fonamenta la vocació dels laics. Altres tallers experièncials s’han situat davant de les respostes personals a la pobresa o sobre els interrogants al voltant de l’existència. El paper dels cristians en una societat on ja són minoria i els reptes pastorals que planteja el Sínode sobre la família, han estat altres temes dels tallers.

La celebració de l’eucaristia ha estat l'espai central, amb una litúrgia acurada en els cants, els silencis i els símbols. Acabada la celebració, els participants han anat enllaçant unes cintes blanques fins crear una xarxa que s’ha reunit al voltant de l’altar.

La convocatòria s’ha tancat amb una proclama de cara al Congrés de l’any vinent amb els punts de partida d’aquesta convocatòria. Entre altres, la voluntat que els laics puguin “anunciar el missatge de Jesús amb coratge, il·lusió, i compromís personal” i “a través dels Signes dels Temps oferir el missatge sempre nou de l’Evangeli”. També el convenciment que “la xarxa humana, la fe i l’esperança compartida tenen una força imparable”.

La trobada, que ha aplegat més d'un centenar de persones de diverses diòcesis catalanes i realitats eclesials, està impulsada per un grup de laics també de diverses procedències. Entre els assistents i els promotors hi ha diversos delegats diocesans d’apostolat seglar que recolzen la trobada. També han concelebrat sis capellans que s’han implicat en la organització.

L’objectiu final de Laïcat XXI és que la preparació del Congrés del 2015 serveixi per revitalitzar la vocació dels laics procedents de parròquies i moviments, enfortint el seu compromís enmig del món i en les institucions de servei que ja té l’Església. El Congrés es prepara amb la implicació dels participants amb els treball previ d'unes fitxes sobre Església, món i espiritualitat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.