Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Salesians) El sacerdot salesià Miquel Gaya Timoneda, mort a Campo Grande, al Brasil, a l'edat de 77 anys, va ser acomiadat dimecres passat. Moria després de sotmetre’s a un tractament contra el càncer i va ser una figura destacada en la causa indígena del país. "Va viatjar en el pensament indígena, va llegir el pensament indígena, pregant pel Xavante i Bororo i viure tota la seva vida per ells", va dir el president de la Missió Salesiana de Mato Grosso, el pare Gildasio Mendes dos Santos, durant la missa funeral.

Segons Mendes, Miquel Gaya sempre es va preocupar per seguir de prop els indis, per la qual cosa va treballar per a la salut d'aquests pobles, que lluitaven per la propietat de la terra i la inculturació.

Després que se li diagnostiqués el càncer, el sacerdot es va dir a si mateix que era necessari tornar a començar sempre. "La força de començar de nou en els moments difícils de la vida revelen les virtuts de fe, espiritualitat, humans i cristians".

"Dono gràcies a Déu per la presència d’en Miquel a Sangradouro com a sacerdot. Va ser un lliurament real de la vida, va viure amb intensitat cada moment amb alegria, dedicació, sobretot amb la causa indígena. Per a mi és un molt bon exemple ", va dir la germana Nelcina Alves de Souza, FMA, que va servir amb ell en els últims anys en la missió Sangradouro.

El comiat

El seu cos va ser col·locat a la capella de l'Obra Social Pablo VI, que es troba al barri de Santo Antônio. L'endemà, dimecres, a les 8 del matí, es va celebrar la missa funeral a la parròquia de Nostra Senyora Auxili dels Cristians. A continuació va tenir lloc l'enterrament al cementiri de Santo Antônio.

Miquel havia nascut a Arbeca, Tarragona, el 1938, va fer el noviciat als 33 anys, professant a Godelleta i va formar part de les comunitats d'Horta, a Barcelona i d'Osca, abans de marxar, mogut per una clara vocació missionera, a la Inspectoria de Campo Grande de Brasil l'any 1977.

Durant 30 anys, 1982-2012, va exercir la seva tasca en les missions índies Meruri, Sant Marc i Sangradouro, MT. En una entrevista, publicada al Boletín Salesiano d'agost i setembre de 1992, el pare Miquel revelar que el seu interès a ser un missioner va ser motivat pel desig de viure amb els indis.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.