Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(CR) La reunió d'aquest trimestre de la Conferència Episcopal Tarraconense s'ha centrat, entre altres temes, en l'acció social de les entitats d'Església. Un dels autors de l'informe "L’acció social de les entitats d’Església i la seva aportació a la cohesió social de Catalunya", l'ha presentat als bisbes catalans. Aquesta és la nota en la que es comuniquen els temes tractats en la reunió que s'ha fet aquesta setmana a Salardú:

Comunicat de la reunió n. 219. Conferència Episcopal Tarraconense

Els dies 11, 12 i 13 de juliol de 2016 ha tingut lloc la reunió n. 219 de la Conferència Episcopal Tarraconense (CET), a Salardú (Vall d'Aran i bisbat d'Urgell). La reunió ha estat presidida per Mons. Jaume Pujol Balcells, arquebisbe de Tarragona, i hi han assistit tots els seus membres.

1. En aquest Any Jubilar de la Misericòrdia, els bisbes han reflexionat sobre diversos eixos socials a partir de l'informe sobre «L’acció social de les entitats d’Església i la seva aportació a la cohesió social de Catalunya», una recerca promoguda conjuntament per la Càtedra d’Inclusió Social de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i la Fundació Pere Tarrés, que els ha presentat el Dr. Àngel Belzunegui, director de la Càtedra d'Inclusió Social i professor titular de sociologia de la URV.

2. També han pogut reflexionar i dialogar sobre l'acció de l'Església Catòlica en l'àmbit penitenciari, a partir de la detallada exposició que els ha fet el P. Jesús Roy, mercedari, coordinador de la Pastoral Penitenciària a Catalunya. El P. Roy ha presentat les accions que es porten a terme en aquest camp tant preventivament, com durant l'internament dels presos en els centres penitenciaris, així com també en els moments de sortida dels interns de les presons, i ha proposat diverses accions a realitzar a les Diòcesis.

3. El bisbe Salvador Cristau, president del Secretariat Interdiocesà de Pastoral de la Salut (SIPS) ha presentat el treball que s'està portant a terme en aquesta àrea i s'han apuntat diverses orientacions de cara al futur per millorar les relacions amb les institucions públiques i preservar així el dret dels malalts a rebre una atenció religiosa adequada als seus desigs.

4. En l'àmbit de la litúrgia, els bisbes han aprovat la versió catalana del nou prefaci de la festa de Santa Maria Magdalena i han posat a punt la nova edició revisada de la Litúrgia de les Hores en quatre volums, que estarà a disposició dels fidels a partir del proper setembre. També han aprovat que el 1r. Diumenge d'Advent d'aquest any, data en què comença l’Any Litúrgic i sempre s’inicia la lectura d’un nou leccionari per a la celebració de l'Eucaristia dominical, es promogui la intensificació del valor de la Paraula de Déu en tota la vida de l'Església. Els bisbes acullen així la petició de l'Associació Bíblica de Catalunya per tal que entorn d'aquella data se celebri una Setmana d'Animació Bíblica.

5. Els bisbes han conegut els darrers detalls del pelegrinatge que uns 3.000 joves catalans faran a Cracòvia a finals d'aquest mes de juliol per tal de participar a la Jornada Mundial de la Joventut, convocada pel papa Francesc.

6. Mons. Sebastià Taltavull ha informat del treball que realitza el Secretariat Interdiocesà de Pastoral Obrera de Catalunya i ha fet partícip als bisbes la reflexió que aquest secretariat ha elaborat sobre el treball digne, tot preparant la Jornada Mundial del Treball Decent que es portarà a terme el 7 d'octubre.

7. Els bisbes també han reflexionat sobre diverses qüestions relatives a la pastoral vocacional i als seminaris, on es formen els futurs preveres de les Esglésies de Catalunya, encaminades a un treball en comunió cada cop més intens entre les diòcesis.

8. Els bisbes han rebut informació de la Diplomatura en Música Sacra que s'iniciarà el proper curs 2016-2017 organitzat per la Facultat Antoni Gaudí de l'Ateneu Universitari Sant Pacià, en col·laboració amb l'Abadia de Montserrat.

9. En aquesta reunió ha estat reelegit per un trienni com a vicesecretari de la CET, Mn. Norbert Miracle, prevere de l'arquebisbat de Tarragona, i també ha estat reelegit per a un nou trienni com a director del Secretariat Interdiocesà de la Pastoral de la Salut, Mn. Juan Bajo, prevere del bisbat de Tortosa.

Els bisbes han acabat la reunió amb una visita a les Esglésies d’Arties, Bossòst, Canejan, i la Vall de Toran, acompanyats i guiats per l'Arxiprest d'Aran, Mn. Pere Balagué.

Salardú, 13 de juliol de 2016

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.