Vés al contingut
Catalunya Religió

(Laura Mor CR/Esplugues de Llobregat) Emotiu aplaudiment en l'homenatge a l'escriptor, advocat i pedagog Jordi Cots Moner del centenar llarg d'amics, col·laboradors i voluntaris de Justícia i Pau de Barcelona. Aquest divendres al vespre la segona edició de la convocatòria que l'entitat dedica a enfortir la seva xarxa ha reconegut l'itinerari vital de qui va ser el fundador i promotor de la Comissió de la Infància. La trobada també ha servit per reconèixer la feina dels voluntaris de presons.

“La comissió de la infància ha fet un feina molt modesta. I amb tanta senzillesa hem estat un gran 'referent' en els drets dels infants” ha dit Cots en recollir una placa commemorativa de mans de l'actual president de Justícia i Pau, Eudald Vendrell. Amb 88 anys ha anunciat: “Jo ara em retiro, perquè ja toca; però deixo un testament, un text sobre la Convenció”. És a dir, un llibre que sintetitza el marc jurídic que protegeix els drets dels infants i que va ser aprovat a Ginebra l'any 1989. Es publicarà la setmana vinent com a iniciativa de Justícia i Pau, i amb el segell de Rosa Sensat.

Una tasca vocacional en favor de la infància

L'antic president d'aquesta organització de defensa dels drets humans, Arcadi Oliveres, ha glossat la figura de Cots i s'ha referit a les seves bases formatives –va estudiar als escolapis i als jesuïtes, i va tenir mestres com Joan Triadú–, a l'exercici de l'advocacia en l'àmbit familiar, al seu pas per l'escola i la seva contribució a la renovació pedagògica a Catalunya impulsant el moviment Rosa Sensat, així com la seva faceta poètica i literària.

Oliveres també ha elogiat el seu “bon humor i alegria permanent” i ha subratllat que “és impressionat de veure la seva tasca sempre vocacional” en referència a la llarga contribució en l'àmbit dels drets dels infants –oficialment es va jubilar amb 77 anys–. “Una vida exemplar de la que ens hem d'alegrar i donar gràcies”, ha conclòs.

Recuperem aquí l'entrevista que CatalunyaReligió.cat li va fer amb motiu del 25è aniversari de la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de l’Infant:

“Les nostres presons són pensades per als pobres”

Durant l'acte celebrat a Esplugues de Llobregat s'ha posat en relleu el voluntariat de presons de Justícia i Pau. Avui són 45 els voluntaris, coordinats per Xavier Badia, que practiquen l'anomenada “escolta activa” en el si dels centres penitenciaris catalans. Ho fan amb el seu acompanyament i presència, especialment amb l'activitat de reforç escolar.

En el seu parlament, Badia ha criticat el “discurs de la por i de la seguretat” i ha afirmat que “tots els voluntaris són conscients que les nostres presons són pensades per als pobres”. Amb la mateixa contundència ha dit que “de delinqüents n'hi ha de molts tipus, però els rics és molt difícil que arribin a la presó”. Una situació que considera “un reflex del caràcter injust i desigual de la nostra societat”.

El sopar també ha donat veu al rector de Navarcles Josep Escós, Mari Valldeperas i Magda Agustí, en nom dels voluntaris, molts dels quals fa més de vint anys que estan compromesos en aquest servei.

Per la seva banda, el bisbe de Terrassa i responsable de la pastoral penitenciària de la Conferència Episcopal Espanyola, Josep Àngel Saiz, ha dit que “cal fer molts projectes dintre de la presó, i també amb les famílies en les parròquies perquè quan els presos surtin trobin un ambient d'acollida”. En aquesta línia, Saiz ha reconegut la funció dels voluntaris i ha defensat que "la gratuïtat renova les relacions humanes".

“Una feina intensa, àmplia i diversa”

La trobada, de caire festiu, ha posat de manifest l'amplitud i diversitat d'acció que Justícia i Pau Barcelona desenvolupa arreu del territori, amb seccions locals com les de Sabadell, Sant Just, Terrassa, Badalona, Maresme, Collblanc i Horta. “Aquesta xarxa està fent una feina molt intensa, molt àmplia i molt diversa”, ha dit el seu director Eduard Ibáñez.

Ibáñez ha enumerat desenes d'iniciatives, de campanyes i d'activitats consolidades en favor dels drets humans i socials, així com els nombrosos estudis que elaboren en els diferents àmbits, com és el cas del Centre d'Estudis Delàs. També ha reconegut febleses, com són “una economia força precària” i la “necessitat de voluntaris”. Però ha anunciat que “malgrat les dificultats, estem decidits a tirar endavant, tal com mostra el vídeo promocional que van presentar durant la trobada i que podeu veure al peu d'aquest article.

L'actual president de l'entitat, Eudald Vendrell, va obrir la trobada qüestionant si “podem celebrar avui”, en un context en què la vulneració de drets socials és un escull per la plena justícia. I va respondre que “celebrem l'esperança”, matisant que "esperança" no significa "conformitat", ans al contrari.

Vendrell, en tancar l'acte, va reivindicar la vigència de la lluita contra l'esclavitud. I ho va fer servint-se de la música de The Gourmet, el quartet que va dinamitzar la trobada amb els seus cants a capella: “Aquesta música avui té encara raó de ser”, va dir recordant el missatge del papa Francesc contra l'esclavitud.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.