Vés al contingut
Catalunya Religió

(Bisbat de Girona) Si Lleó XIII va ser capaç de capgirar la doctrina de l'Església catòlica adaptant-la als canvis socials, culturals i econòmics de finals del segle XIX, el papa Francesc està fent el mateix en ple segle XXI. De fet, Rerum Novarum, el nom de la coneguda encíclica de 1891, podria servir també en el moment atual. El papa Francesc, "probablement l'únic líder mundial capaç de fer-se escoltar i respectar avui en entorns molt diversos", també està plantejant "coses noves" que possiblement portin el catolicisme a experimentar alguns canvis tectònics i moviments estructurals de fons. Només un exemple: "poc a poc està arrencant l'Església catòlica d'una certa connivència històrica amb els de dalt i l'acosta als d'abaix". És més, si Joan Pau II va ser un papa fet a mida per a fer front i encaixar els reptes que va suposar per Europa la caiguda del mur de Berlin i la desaparició del bloc soviètic, Francesc coneix i anticipa molt bé les conseqüències positives i negatives de la globalització.

Aquestes són només algunes de les reflexions que el periodista i director adjunt de La Vanguardia va realizar aquest dilluns en una conferència titulada "La dimensió pública de l'Església en el moment actual", que va tenir lloc a la Casa de Cultura de Girona i que va ser organitzada per la Delegació de Mitjans de Comunicació Social del Bisbat de Girona. Al llarg de la seva intervenció, Juliana va desgranar les grans tendències del fet religiós a les principals regions del món i va advertir que els europeus hem de prendre consciència de formar part d'una realitat molt més extensa -Euroàsia- de la que fins ara pensàvem. Un espai geogràfic, a més, on els reptes que plantegi un Islam en creixement, seran cada vegada més importants. D'altra banda, com hem vist i experimentat recentment amb la crisi dels refugiats o amb els atemptats de Paris, el que succeeix a Orient Mitjà "afecta i afectarà molt més directament en un futur, casa nostra".

Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.