Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Bisbat de Lleida) Coincidint gairebé amb el dia de la seva festa litúrgica –28 de setembre– i el 79 aniversari del seu martiri, ha sortit al carrer una nova biografia del beat Francesc Castelló Aleu. La nova publicació, que porta com a títol Francesc Castelló, jove i màrtir, ha estat editada en català i també en castellà pel Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona, amb el número 231 de la col·lecció Sants i Santes, dirigida per Josep Lligadas, molt popular i estesa arreu de Catalunya.

L’autor és l’historiador i periodista lleidatà Jordi Curcó, membre de la Comissió Pro Canonització del beat Francesc Castelló. Curcó, ha estat tanmateix l’autor de la revisió i ampliació de la biografia oficial del jove màrtir escrita pel monjo de Montserrat Romuald M. Díaz i que, publicada l’any 1992, ha estat reeditada el passat mes de març per Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

Aquesta nova aportació és de fet una biografia reduïda de vint-i-cinc pàgines, amb un marcat caràcter divulgatiu de la figura de Francesc Castelló. “Calia editar una biografia breu del beat, a mena de llibre de butxaca, molt assequible i que es pogués llegir amb facilitat i arribés  així a molta més gent que ho fan altres biografies més extenses, des dels més joves i adolescents fins a les persones de més edat. La col·lecció Sants i Santes, amb una àmplia edició, és una bona oportunitat i n’estic molt satisfet del resultat”. Explica Jordi Curcó, que confia que tingui una bona acollida.

Els deu capítols del llibre, il·lustrats amb dibuixos de Mercè Gallifa, s’inicien amb el naixement circumstancial del beat a Alacant el 19 d’abril de 1914, on s’havia traslladat la família Castelló per motius laborals del pare. Segueix amb el retorn dels Castelló a Lleida, la infància de Francesc a casa nostra i els estudis a l’Institut Químic de Sarrià, el treball de químic a la fàbrica Cros de Lleida i el seu apostolat, amb els seus companys i com a membre de la Federació de Joves Cristians de Catalunya; el prometatge amb la seva núvia Maria Pelegrí, del Soleràs, l’allistament a l’exèrcit, la detenció, el judici davant el Tribunal Popular, la condemna a mort i finalment el seu martiri.

L’autor diu que amb aquesta biografia ha pretès donar a conèixer la vida d’un jove químic de 22 anys, amb núvia i tota una vida al davant, mort el 29 de setembre de 1936 per la seva fe: “És un testimoni colpidor d’un jove que visqué estimant i morí perdonat, que no deixa indiferent ningú.”.