Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) A mitjans de novembre cada any l’Església dedica un dia a fer una col·lecta extraordinària per recollir aportacions econòmiques per als bisbats: la “Diada de Germanor”. Se celebra aquest cap de setmana a tots bisbats, aquest any amb el lema “Una Església i milers d’històries gràcies a tu”.

La jornada vol conscienciar sobre la necessitat de les diòcesis de disposar també de recursos econòmics per realitzar la seva missió. Els serveis i locals que se cedeixen a Càritas, els serveis d’acollida, la formació i catequesi, els seminaris, la conservació i construcció de temples, les celebracions sacramentals, la pastoral de joventut, els esplais i colònies d’estiu, la pastoral familiar o de la salut, l’atenció pastoral en els centres penitenciaris, els mitjans de comunicació social propis, els moviments laïcals, l’atenció a la gent gran, les missions i ajuda al tercer món... són la llista d’exemples que donen de serveis i activitats gratuïtes que ofereix l’Església però que també necessiten finançament.

Coincidit amb la Jornada les diòcesis publiquen informen dels comptes i despeses de l’any 2014 a través dels mitjans o del Full Dominical. La Conferència Episcopal Tarraconense també publica un resum amb la suma de les dades econòmiques de les deu diòcesis catalanes.

Més desgravacions fiscals

La col·lecta que es fa aquest diumenge a les parròquies es destina al fons comú de cada bisbats que els redistribueix. La campanya també serveix per demanar que es facin subscripcions directes i periòdiques al fons comú diocesà. A diferències de les col·lectes en efectiu en les celebracions, aquestes aportacions domiciliades es poden desgravar en la declaració de la renda. També es pot fer en donatius a parròquies si se sol·licita un rebut.

La darrera modificació de la Llei de mecenatge ha augmentat el percentatge que es pot desgravar. Fins el 2014, dels primers 150€ un donant podia desgravar un 25%. Amb la legislació actual, en l’exercici 2016 aquest mateix donant es podrà deduir un 75%, és a dir que del donatiu de 150 € pot arribar a recuperar-ne 112,5 €. L’arquebisbat de Tarragona posa com a exemple que un donatiu de 150 € per l’Església es pot aportar fàcilment amb una donació mensual de 12 €, que amb la desgravació suposaria una despesa final de de 37,5 € a l’any.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.