Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) "És important per qualsevol Estat tenir unes bones relacions amb el Vaticà". Des d'aquest punt de partida Jordi Turull, president durant la legislatura que ara acaba del grup parlamentari de Convergència i d'Unió, afirma que Catalunya haurà de mantenir acords amb la Santa Seu. "Volem tenir bones relacions amb el Vaticà", assegura, i diu que la voluntat "és poder executar els Acords, parlar-ne, i negociar, directament des de Catalunya".

Turull ho explica dins del cicle d'entrevistes "Catalunya i Religió" que han realitzat als líders polítics catalans CatalunyaReligió.cat i la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna. Afegeix que "ens agradaria que al Vaticà hi hagués una bona correspondència amb les il·lusions i les ambicions que aquest país està tirant endavant de manera pacífica i democràtica; més encara en un país amb arrels tan cristianes".

El diputat de CDC també mostra confiança en el paper que tenen els bisbes catalans actualment: "En els moments claus i determinants de Catalunya els bisbes han estat al costat de la gent". Alhora, explica que "és important que les persones que siguin el referent de l'Església catòlica a Catalunya siguin molt sensibles al que es viu a Catalunya". També perquè "l'Església hauria de ser la primera interessada en què hi hagués gent que sabés connectar de seguida amb el conjunt de la societat per fer arribar el seu missatge".

[Veure entrevista íntegra]

"Hi ha missatges de bisbes amb una visió distorsionada del que és Catalunya"

En sentit contrari, Jordi Turull lamenta quan des de fora de Catalunya "hi ha alguns missatges de bisbes des d'una visió absolutament distorsionada del que és Catalunya". Per exemple, explica que quan s'ha parlat de la unitat d'Espanya com un bé moral, "en comptes de facilitar que molta gent abraci la religió catòlica, s'hi posen dificultats". Per això creu que "una frase d'aquestes no l'hauria de dir mai qui viu els valors de la fe catòlica".

D'altra banda, des del seu partit defensa "la laïcitat positiva, o la aconfessionalitat, que vol dir que t'has de mantenir neutre, però que no vol dir que siguis absolutament indiferent". També destacada l'aportació que fa l'Església a la societat: "Nosaltres que moltes vegades no hem tingut ni institucions ni governs, moltes de les coses i de manera de fer i de ser dels catalans existeixen a la iniciativa que molts van tenir en el camp social, en el camp sanitari, en el camp educatiu".

Contra els prejudicis i el 'bonisme'

"La tolerància i la integració és el camí", afirma Turull davant la diversitat religiosa que ha arribat a Catalunya. Explica que els nouvinguts "han d'assumir que aquí hi ha una realitat, uns costums i uns models de convivència que s'ha de respectar" i alhora "evitar per part dels poders públics discursos incendiaris que només ajuden a tenir prejudicis". "Ni tants prejudicis ni tant 'bonisme'", demana. I assegura que "Catalunya sempre ha sigut capaç de trobar aquesta mida justa".

En altres temes de l'entrevista Jordi Turull defensa l'assignatura de religió a l'escola, que "ha de ser religió, no catecisme". I explica com durant la crisi també "han aflorat els millors valors de les persones i moltes iniciatives per fer de coixí a aquella gent que ha quedat a la intempèrie".

Les entrevistes senceres a diversos líders polítics catalans del cicle "Catalunya i Religió" es podran veure a través de les televisions locals durant les properes setmanes. En aquest vídeo podeu veure un resum de la conversa amb Jordi Turull, entrevistat per Eulàlia Tort. En cada entrevista hi participa un professor diferent de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna de la Universitat Ramon Llull, en aquest cas el director del Grau de Periodisme i Comunicació Corporativa, Marçal Sintes.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.