Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jesuïtes) El jesuïta català i lingüista Xavier Albó és el guardonat amb el Premi Internacional Linguapax 2015. Entre les candidatures presentades, el jurat ha valorat els mèrits de Xavier Albó, expert en lingüística i antropologia, que treballa activament amb les comunitat indígenes de Bolívia. Aquest premi s'atorga com a reconeixement a lingüistes, investigadors i entitats de la societat civil que hagin destacat per la promoció de la diversitat lingüística o de l'educació multilingüe.

El jurat del premi, format per quaranta experts internacionals, ha valorat de manera molt positiva els mèrits de Xavier Albó, tot fent esment de la seva condició d'erudit i alhora d'activista, que ha dedicat la seva actuació, al llarg de tota la seva vida, als indígenes i als drets dels indígenes. Xavier Albó és una de les persones més actives, compromeses i reconegudes que treballen en l'àmbit de les llengües a Amèrica Llatina. Estudiós de l’aimara, del quítxua i del guaraní, ha intervingut i participat en nombroses reunions de líders indis, i ha assessorat els governs sobre tota mena d'aspectes relacionats amb les llengües. Xavier Albó és autor i coautor de nombrosos articles i llibres, dedicats a l'antropologia, la història, les ciències socials, la lingüística i la sociolingüística, amb una especial incidència en les comunitats indígenes de Bolívia.

Linguapax Internacional és una organització no governamental creada per la UNESCO l'any 1987 i dedicada a la valoració i protecció de la diversitat lingüística mundial. Xavier Albó no és el primer jesuïta que rep aquest premi, ja que l'any 2002 es va reconèixer Bartomeu Melià, lingüista i antropòleg nascut a Mallorca i establert a Paraguai, reconegut estudiós de la llengua i cultura guaraní. L’acte de lliurament del premi es farà properament en un acte públic.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.