Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jesuïtes) El jesuïta català i lingüista Xavier Albó és el guardonat amb el Premi Internacional Linguapax 2015. Entre les candidatures presentades, el jurat ha valorat els mèrits de Xavier Albó, expert en lingüística i antropologia, que treballa activament amb les comunitat indígenes de Bolívia. Aquest premi s'atorga com a reconeixement a lingüistes, investigadors i entitats de la societat civil que hagin destacat per la promoció de la diversitat lingüística o de l'educació multilingüe.

El jurat del premi, format per quaranta experts internacionals, ha valorat de manera molt positiva els mèrits de Xavier Albó, tot fent esment de la seva condició d'erudit i alhora d'activista, que ha dedicat la seva actuació, al llarg de tota la seva vida, als indígenes i als drets dels indígenes. Xavier Albó és una de les persones més actives, compromeses i reconegudes que treballen en l'àmbit de les llengües a Amèrica Llatina. Estudiós de l’aimara, del quítxua i del guaraní, ha intervingut i participat en nombroses reunions de líders indis, i ha assessorat els governs sobre tota mena d'aspectes relacionats amb les llengües. Xavier Albó és autor i coautor de nombrosos articles i llibres, dedicats a l'antropologia, la història, les ciències socials, la lingüística i la sociolingüística, amb una especial incidència en les comunitats indígenes de Bolívia.

Linguapax Internacional és una organització no governamental creada per la UNESCO l'any 1987 i dedicada a la valoració i protecció de la diversitat lingüística mundial. Xavier Albó no és el primer jesuïta que rep aquest premi, ja que l'any 2002 es va reconèixer Bartomeu Melià, lingüista i antropòleg nascut a Mallorca i establert a Paraguai, reconegut estudiós de la llengua i cultura guaraní. L’acte de lliurament del premi es farà properament en un acte públic.