Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Monestir de Poblet) La IV Edició del Festival Internacional Orgues de Poblet posarà a prova la versatilitat de l’orgue Metzler inaugurat el 2012, i s’hi podran escoltar obres d’autors tan diferents com Bach, Ravel o Falla. El Festival començarà el proper dissabte i, durant tres caps de setmana consecutius, hi actuaran alguns dels millors intèrprets del panorama internacional. Aquest any és el torn de Matteo Imbruno, Yves Rechsteiner i el duet Vernet-Meckler, que interpretarà una selecció d’obres per a orgue a quatre mans.

L’orgue Metzler del monestir de Poblet conté més de 3.500 tubs que li confereixen una sonoritat tan única i tan especial com l’espai que l’acull. L’instrument està especialment pensat per interpretar-hi la música que es va crear durant el Barroc a Alemanya i a França, però les seves possibilitats van molt més enllà. Això és es podrà escoltar en aquesta: un versàtil instrument interregional, concebut com una síntesi equilibrada dels més importants elements dels orgues barrocs europeus, i que a més pot acollir sense problemes repertoris del Romanticisme i fins i tot contemporanis. De Bach fins a Ravel, Falla i Albéniz, el IV Festival Internacional Orgues de Poblet proposa, un cop més, fer una mirada cap a l’invisible, tot transcendint fronteres d’espai, de temps i d’estils.

El Festival l’obrirà Matteo Imbruno. L’organista de l’Oude Kerk d’Amsterdam i del Museu de l’Ermitage ens proposa un recorregut per obres i compositors del Barroc europeu per inaugurar el Festival. No podríem trobar un repertori millor que el d’aquest programa per il·lustrar la música per a la qual es va concebre l’orgue Metzler de Poblet, que és en sí mateix una síntesi dels orgues que existien a l’Europa del Barroc. Bach, Vivaldi, Bruna, Marais i Byrd, entre d’altres, es donaran cita en aquest programa.

El segon concert, a càrrec de Yves Rechsteiner, està format íntegrament per transcripcions d’obres barroques inicialment creades per a d’altres instruments. Aquesta pràctica, molt habitual en la música per a orgue, donades les capacitats i característiques de l’instrument, ha donat lloc a veritables joies als llarg de la història de la música, fins al punt que nombroses transcripcions han arribat a assolir tanta o més fama que les obres originals. Amb una activitat musical molt variada, ja sigui com a solista, com a membre de formacions de cambra, com a transcriptor o com a arranjador, en aquest programa, Rechsteiner fa dialogar transcripcions per a orgue d’obres de Bach i de Rameau, figures cabdals al Barroc alemany i francès, respectivament.

La sorpresa d’aquest any anirà a càrrec del duet format que Olivier Vernet i Cédric Meckler, que amb el concert ¡Pasión! porten al monestir un programa agosarat que ens mostrarà una altra cara de l’orgue de Poblet. Les obres reunides en aquest concert comparteixen el mateix esperit, el de la dansa hispana, i ens porten en un viatge transatlàntic des d’Espanya fins a les fronteres d'Amèrica Llatina. Es tracta d’un programa que els dos organistes interpreten a quatre mans (i quatre peus) des de l’any 2010, però que han adaptat expressament per a l’orgue de Poblet.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.