Vés al contingut
Catalunya Religió dg. 30/10/2016

(Cristianisme i Justícia) El proper dimecres el sociòleg portuguès Boaventura de Sousa Santos inaugurarà el curs de Cristianisme i Justícia imaginant 'Si Déu fos un activista pels Drets Humans'. Aquest intel·lectual referent dels moviments altermundistes proposa les teologies progressistes com a font d’energia per a les lluites pels Drets Humans. L'acte tindrà lloc a l'Església dels Jesuïtes del carrer Casp de Barcelona i es podrà seguir també per streaming.

Les realitats d’injustícia ens indignen però sovint no sabem trobar les vies per combatre-les ni la voluntat política per superar-les. Pot ser, la nostra tradició cristiana, el motor necessari per a revertir la situació d’injustícia actual? 

Boaventura de Sousa Santos, catedràtic de Sociologia de la Universitat de Coïmbra, és un pensador reconegut i de llarga trajectòria en l'àmbit de les ciències socials. És un dels intel·lectuals que més ha treballat en el que ell mateix va encunyar com 'epistemologies del sud': repensar el món a partir dels pobles que pateixen opressió, discriminació o destrucció per part de les pràctiques del sistema. En paraules seves, es tracta de reconèixer que "la comprensió del món és molt més àmplia que la comprensió occidental del món". 

Pensador clarament postmodern, buscar de-construir el pensament modern per a incorporar a les seves bases tot allò que ha estat rebutjat en la construcció dels grans paradigmes occidentals assimilats a nivell mundial. La ponència que presentarà a Cristianisme i Justícia porta el títol d’un dels seus llibres –Si Déu fos un activista dels drets humans–, en el qual proposa agafar-nos a les teologies pluralistes i progressistes com a font d'energia radical per a les lluites contra-hegemòniques pels Drets Humans​. La seva conferència es basarà en els reptes plantejats als Drets Humans quan aquests es veuen confrontats amb moviments que reivindiquen la presència de la religió en l'esfera pública.

Nascut a Coïmbra (Portugal) el 1940, és doctor en Sociologia del Dret per la Yale University, professor catedràtic de Sociologia de la Universidade de Coimbra, i director del Centre d’Estudis Socials i del Centre de Documentació 25 d’Abril d’aquesta mateixa universitat. A més, és professor distingit de l’Institute for Legal Studies de la University of Wisconsin-Madison. Ha participat en diverses edicions del Fòrum Social Mundial i ha publicat treballs sobre globalització, sociologia del dret, epistemologia, democràcia i drets humans. Ha estat convidat a Barcelona per participar al cicle de conferències DO Europa 2016.

Noves fronteres, un mateix compromís

Aquest acte coincideix amb el 35è aniversari i la publicació del quadern 200 de Cristianisme i Justícia, centre d’estudis promogut pels Jesuïtes de Catalunya, que pretén, des de la reflexió social i teològica, contribuir a la transformació de les realitats que generen injustícia i provoquen patiment. Ho fa a través de seminaris d’estudi, conferències i cursos, i sobretot, gràcies a la col·lecció Quaderns CJ, amb els que, de forma rigorosa però àgil, ofereix les claus d’interpretació d’alguns dels grans temes que marquen el món avui. Amb 45.000 exemplars en tres llengües distribuïts per tot el món, a més de la versió on-line, s’han convertit en la publicació emblemàtica del centre. 

El quadern 200, amb el títol 'Noves fronteres, un mateix compromís', és un reflex del treball que caracteritza el centre i obre nous horitzons de debat en el diàleg fe-justícia, en continuïtat amb el compromís inicial. Podeu trobar informació sobre totes les activitats del centre a www.cristianismeijusticia.net.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.