Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) La Universitat de Barcelona ha decidit concedir la Medalla d'Or al monjo de Montserrat i historiador Hilari Raguer i Suñer. El lliurament es farà aquest divendres al migdia a l'Aula Magna de l'Edifici Històric de la UB.

L’acte estarà presidit pel rector, Dídac Ramírez, i hi participaran la secretària general, Isabel Miralles, el president en funcions del Consell Social, Joan Corominas, i el catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona Joan Villarroya, que farà la glossa del pare Ragué.

Hilari Raguer i Suñer (Madrid, 1928) es va llicenciar el 1950 en Dret a la Universitat de Barcelona i s’hi va doctorar l’any 1975 amb una tesi dirigida per Manuel Jiménez de Parga sobre el partit Unió Democràtica de Catalunya. És llicenciat en Teologia Bíblica, i diplomat en Psicologia Social i en Ciències Polítiques per la Sorbona. El 1954 va ingressar al monestir de Montserrat i el 1960 va ser ordenat sacerdot. Ha treballat activament en tasques de divulgació bíblica i litúrgica i ha publicat estudis d'història de Catalunya del segle XX. El 1999 es va encarregar, amb el professor de la Universitat de Barcelona Agustí Colomines, d’avaluar l'arxiu de la Generalitat de Catalunya a l'exili, dipositat a l'Arxiu del Nacionalisme de la Fundació Sabino Arana i retornat a l'Arxiu Nacional de Catalunya. Va rebre la Creu de Sant Jordi el 2014 "pel seu compromís social i amb la catalanitat, des d’una destacada contribució a la historiografia com a autor, entre d’altres, de llibres sobre història política i religiosa". En especial pels estudis dedicats a Manuel Carrasco i Formiguera, el general Domènec Batet i Unió Democràtica de Catalunya durant el període republicà.

Entre els seus llibres sobre història contemporània es poden esmentar La Unió Democràtica de Catalunya i el seu temps (1931-39) (1975), Divendres de passió. Vida i mort de Manuel Carrasco i Formiguera (1984), El general Batet (1994), Gaudeamus igitur. Notes per a una història del Grup Torras i Bages (1999), Carrasco i Formiguera. Un cristiano nacionalista (1890-1938) (2002), La pólvora y el incienso (La Iglesia y la Guerra Civil) (2001) o Ser independentista no és cap pecat (Claret, 2012). També ha col·laborat en la història del Concili Vaticà II dirigida per Giuseppe Alberigo. En el camp de l’espiritualitat litúrgica i bíblica, ha publicat els treballs Para comprender los salmos (1996, amb quatre edicions en espanyol i traduïda a l’italià, al portuguès i al brasiler) o Llegir avui l'Apocalipsi (1997).

Pel servei polític, social, econòmic, cultural o científic

Les darreres Medalles d’Or que va atorgar la Universitat de Barcelona van distingir el filòsof Emilio Lledó (2016) i l’expert en psicologia comparada Nicholas J. Mackintosh (2015). Amb anterioritat, van rebre la distinció la catedràtica de Geologia Carmina Virgili (2011), i l’any 2009, el primatòleg i etòleg Jordi Sabater Pi i l’escriptor, periodista i crític literari Baltasar Porcel. El prestigiós metge i pacifista català Moisès Broggi, i la presidenta de l’editorial Vicens Vives Roser Rahola, també van ser guardonats amb la Medalla d’Or l’any 2008.

La Medalla d’Or distingeix persones naturals o jurídiques que d’alguna manera hagin destacat pels serveis prestats a la Universitat de Barcelona, o que hagin prestat serveis eminents i extraordinaris a la societat en els àmbits polític, social, econòmic, cultural o científic.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.