Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR) Un dibuix de l'any 1936 i un mapa de la banda francesa dels Pirineus. Amb aquestes pistes un grup d'alumnes de Montellà va descobrir fa quatre anys la primera de les etapes de l'exili de la Mare de Déu de Núria. Sota el guiatge d'una bona xerpa –la mestra, Núria Burgada, és mare del reconegut corredor de muntanya Kilian Jornet– van trobar el lloc exacte on el capellà del Santuari de Núria va enterrar la imatge en l'esclat de la Guerra Civil. Una anècdota que recull el documental L'exili de la marededéu de Núria, de Zeba Produccions, que s'estrenarà el proper 1 de setembre coincidint amb la Diada de Sant Gil, la festa dels pastors.

“El documental mostra com hi havia –i segurament encara hi ha– gent disposada a jugar-se el físic per salvar un patrimoni cultural i religiós important”, assegura el coordinador del projecte Manuel Castellet. És professor de matemàtiques a la UAB i comissionat per al Patrimoni documental del Centre Excursionista de Catalunya, i l'octubre de 2014 va impulsar una campanya de microfinançament que ha costejat una part del documental.

El resultat: un treball audiovisual, ara en la fase final de postproducció, que durarà uns trenta minuts i que mostra el curiós itinerari de la imatge de la Mare de Déu de Núria, des que mossèn Ventura l'amaga l'any 1936 fins que retorna a Catalunya des de Suïssa l'any 1941.

Els protagonistes

Diversos actors recreen les escenes més significatives del relat, que també s'explica amb entrevistes als historiadors Joan B. Culla, Joaquim M. Puigverd i Miquel Sitjà; i a personalitats eclesials com l'arquebisbe d'Urgell Joan-Enric Vives i l'actual capellà de Núria, Joan Perera.

El documental també recull la veu del mateix Castellet que l'any 2013 va publicar el llibre que ha inspirat el documental i testimonis de l'època, com Josep Molas, fill del company de cacera de mossèn Ventura; Manel Bonada, pastor de Queralbs que tenia 9 anys en aquell moment; Núria Carreras, néta de Rafael Patxot, que es va exiliar a Suïssa i va recollir per escrit molta de la informació que alimenta aquest relat.

Aquí podeu veure el trailer del documental:

[Fotografies: Zeba Produccions]

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.