Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jesuïtes) SOS Racisme Catalunya, Tanquem el CIE i la Fundació Migra Studium han convocat per aquest dissabte una nova mobilització de la campanya 'Tancarem el CIE de Barcelona'. Les denúncies i mobilitzacions que han portat a terme les entitats en els darrers anys han permès visibilitzar davant la ciutadania les situacions de vulneració de drets que s'hi produeixen i fins i tot aconseguir algunes millores en les condicions de vida de les persones retingudes al CIE.

Així ho afirmen en el manifest que han fet públic: "Juntes hem aconseguit trencar el silenci que cobria aquests centres d'una teranyina d'opacitat, denunciar les situacions de vulneració de drets que formen part del seu dia a dia, plantar cara a la impunitat amb què es pretén emparar els abusos que traspassen els seus murs i dotar d'unes mínimes condicions de dignitat les persones que hi estan il·legítimament empresonades. Mentrestant, el sentit comú s'ha anat imposant a la por, l'egoisme i la xenofòbia: avui podem afirmar que la societat civil i la ciutadania volen acabar amb els Centres d'Internament d'Estrangers."

És per això que les organitzacions que impulsen la campanya i les que s'hi adhereixen, convoquen una nova acció ciutadana per exigir el tancament del CIE de la Zona Franca de Barcelona, així com aconseguir un posicionament significatiu del Parlament de Catalunya que permeti avançar cap a aquest objectiu. Des de principis d'any, un grup de treball de la Comissió de Justícia i Drets Humans del Parlament de Catalunya revisa els models dels Centres d'Internament d'Estrangers i properament presentarà les seves conclusions al Ple del Parlament.

Segons afirmen les entitats en el seu Manifest "totes les veus de les compareixents en aquest grup (juristes, representants del món associatiu, sindical, organitzacions de drets humans, etc.) han estat unànimes: el CIE és una institució que de per si vulnera els drets humans i cal que el Parlament de Catalunya es comprometi amb el seu tancament. Ara, els grups parlamentaris tenen sobre la taula el repte d'aprovar una resolució pel tancament del CIE que seria pionera a l'Estat espanyol."

Aquesta resolució però "ha de venir acompanyada d'un conjunt de mesures concretes per garantir des d'avui mateix els drets de les persones immigrades dins del marge competencial del govern català, així com del compromís ferm que davant un eventual procés constituent català els Centres de la Vergonya no hi tindran cabuda."

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.