Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

Galeria d'imatges

(Arquebisbat de Tarragona) El professor i arqueòleg especialista en història i arqueologia del Pròxim Orient antic, Felip Masó, ha alertat aquest dijous sobre les causes ideològiques, ecnoòmiques i polítiques que amenacen la destrucció del patrimoni al Pròxim Orient. Ho ha fet durant la conferència 'Les llàgrimes de Mesopotàmia. El patrimoni arqueològic en perill' celebrada al Museu Bíblic Tarraconense.

El director del Museu Bíblic, Andreu Muñoz, va presentar al ponent afirmant que tant la religió hebrea, cristiana o islàmica no es poden entendre sense la civilització mesopotàmica. El professor Masó, en el transcurs de la seva ponència, va reforçar aquesta idea explicant la influència de Mesopotàmia a la nostra cultura en conceptes com el de la ciutat, el còmput del temps en el sistema sexagesimal o els mites.

"Hem de denunciar la destrucció del patrimoni arqueològic del Pròxim Orient del qual tots som hereus", va alertar Felip Masó. En la seva intervenció va contextualitzar què s’entén avui dia per Estat Islàmic, on és present i què pretén aconseguir tot explicant la situació política actual al Pròxim Orient a través de mapes i fotografies. "Avui dia la majoria dels escenaris de guerra de Síria o l’Iraq són jaciments arqueològics", va dir. Masó va apuntar que la destrucció patrimonial es deu a causes ideològiques, econòmiques i polítiques: "Es pretén eliminar llocs de culte de religions diferents, la major part de les antiguitats que es saquegen són venudes i també s’utilitza com una mesura de destrucció nacional per oblidar el passat".

"A l’Iraq tots els museus han estat saquejats i les biblioteques estan arrasades", va explicar Masó. "Malgrat tot aquest és un dany menor ja que les peces i obres estan documentades cosa que no succeeix amb un jaciment arqueològic".