Vés al contingut
Catalunya Religió

(Abadia de Montserrat) El proper dissabte dia 8 tindrà lloc el concert més innovador d’aquesta cinquena edició del Festival Internacional Orgue de Montserrat. Per primer cop, l’orgue de Montserrat farà un salt cap a la contemporaneïtat: el mestre Tomasz Adam Nowak, organista titular de S. Lambert de Münster, improvisarà sobre cants espirituals gospel interpretats pel popular grup Messengers. Aquest concert també es podrà seguir en directe a través de les TV de la Xarxa de Comunicació Local i Montserrat RTV. L’entrada a la Basílica de Santa Maria serà lliure.

El programa del concert inclourà peces com la coneguda 'Giants', 'Speak to me', 'Lift up your hands', 'Elijah Rock' o 'Nobody knows', així com improvisacions a l’orgue sobre el Virolai.

L’any 2000 comença a Catalunya un moviment coral que pren com a punt de partida la música gospel i que arrela amb molta força en tot el teixit musical i vocal del país, revolucionant i dinamitzant un interès latent en aquests àmbits. Un dels pioners en aquest moviment va ser el pianista i compositor Ramon Escalé, que a partir de l’experiència adquirida amb les cantants afroamericanes Michele Mcain, Mònica Green, Kathy Autrey i Fay Victor posa en marxa diversos cors i crea la Xarxa Gospel de Catalunya, que els aglutina a tots sota un mateix concepte musical i línia pedagògica.

El grup Messengers

Fruit d’aquest intens treball emergeixen en el si dels diferents cors un seguit de solistes d’una gran qualitat i l’any 2008 es crea Barcelona Gospel Messengers, un projecte que uneix una vintena d’aquests solistes on destaca la joventut, l’expressivitat i la intensa formació musical de tots els seus components.

El 2013 Barcelona Gospel Messengers són seleccionats per formar part del programa musical de màxima audiència de TV3 Oh Happy Day, del qual esdevenen finalistes, guanyant-se gran estima i reconeixement tant per part del jurat com del públic.

Tomasz Adam Nowak, l’organista

Tomasz Adam Nowak va néixer a Varsòvia (Polònia). Va estudiar a la Fryderyk Chopin University de Varsòvia, a Munic, a París i a Amsterdam sota el mestratge de Joachim Grubich, Franz Lehrndorfer, Marie-Claire Alain i Ewald Kooiman. Ha guanyat diversos premis de prestigi com a organista solista: Liszt Competition Budapest, Böhm Competition Lüneburg, Karl Richter Competition Berlin, Bach Competition Wiesbaden, International Improvisation Competition in Haarlem. Del 1995 al 2001 ha estat professor a la University of Music and Performing Arts de Frankfurt i a la Johannes Gutenberg University de Mainz. Des de 2001 és professor d’orgue i improvisació a la Hochschule für Musik de Detmold, on dirigeix el departament de Música d’Església. Des de 1999 és l’organista titular de l’església St. Lamberti de Münster. Focalitza la seva carrera artística en les obres per a orgue de J. S. Bach, en la música per a orgue del període del Romanticisme i en l’art de la improvisació. Ha actuat en esglésies i auditoris d’arreu d’Europa (Berlin, Munic, Colònia, Passau, Brussel·les, Viena, Leipzig, Sant Petersburg, Varsòvia). És el director artístic del International Organ Festival Westphalia-Lippe.

El Vè FIOM

El V Festival Internacional Orgue de Montserrat està essent novament un homenatge a la memòria del P. Abat Cassià M. Just, organista i músic rellevant, home de Déu i de cultura, que va morir el 12 de març de 2008. Igualment, aquest certamen musical continua amb la voluntat de possibilitar l’audició en l’orgue Blancafort (2010) d’alguns dels millors intèrprets de l’orgue de l’àmbit internacional. Tots els concerts se celebren a la Basílica de Santa Maria de Montserrat a les 21h i l’entrada és lliure.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.