Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Parlament) El Parlament de Catalunya ha lliurat aquest dilluns al vespre la medalla d'honor de la institució, en categoria d'or, a Òmnium Cultural i Càritas Catalunya. L'acte, que ha obert la commemoració institucional de la diada, l'han presidit Núria de Gispert i Artur Mas. La presidenta del Parlament ha demanat que Catalunya sigui capaç de "bastir un sol poble" i construir "un nosaltres que ens ha de permetre ser allò que vulguem ser", i el president de la Generalitat ha assegurat que "el país està madur per al projecte nacional i el social".

 

Pel que fa a Càritas Catalunya, ha dit que és "un referent en la lluita quotidiana contra la pobresa", una lluita que "ennobleix la nostra societat" i que "ensenya com conjugar des d'un sentiment fraternal el verb 'ajudar'".

 

El president de la Generalitat, que ha tancat l'acte, ha recordat que amb el premi "es diu que el projecte nacional i el projecte social són la mateixa cosa". En aquest sentit, ha afirmat que el Parlament ha encertat de nou amb l'atorgament de les medalles, i ha qualificat de "feina clau" tant el treball de Càritas com d'Òmnium. "No feu treball de suplència o de complement, sinó que formeu part de la identitat catalana, que passa per la manera d'organitzar-se i de fer les coses", ha dit.

 

La primera entitat en recollir la medalla ha estat Òmnium. Després de la intervenció de Muriel Casals, ha estat el torn de Càritas. Primer, Eugeni Gay ha glossat la trajectòria de l'entitat, i n'ha destacat el paper històric al costat dels més desafavorits i en la lluita per situar les persones en el centre de l'interès polític i social. A continuació, de Gispert ha lliurat la medalla al cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, i a la presidenta de la institució, Carme Borbonès.

 

Sistach ha afirmat que el guardó és el "reconeixement al treball" de l'entitat i de totes les càritas diocesanes, que ha explicat que són "sinònim d'apropament i acolliment a les persones necessitades perquè l'ajuda sigui innecessària més endavant". A més, ha recordat que Càritas "atén els més necessitats a peu de carrer", i a l'últim ha raonat que la crisi és el fruit "d'una política econòmica de mercat allunyada dels principis ètics".

 

Borbonès ha demanat "cercar un nou paradigma econòmic" perquè "la persona sigui el centre i no ho segueixin sent els mercats", i ha assegurat que la medalla empeny l'entitat a continuar treballant per "una Catalunya més cohesionada i més solidària, on totes les persones trobin sempre una mà amiga". També ha demanat a les administracions i els ciutadans "de bona voluntat" que treballin per "tractar de trobar noves respostes a la greu situació econòmica, laboral i social". 

 

Sistach i Borbonès han estat acompanyats, entre altres, pels arquebisbes Pujol de Tarragona i Vives d'Urgell, i els directors de diverses Càritas Diocesanes.

 

El passat juliol  la mesa va atorgar per unanimitat la medalla d'honor a Càritas Catalunya, "òrgan que, del 1992 ençà, coordina l'actuació de totes les Càritas diocesanes catalanes, i recull i actualitza els impulsos de justícia social que han caracteritzat Càritas des dels anys quaranta del segle passat, sempre al peu del carrer i lluitant contra la pobresa i per la reinserció social de persones i col·lectius marginats".