Vés al contingut
Catalunya Religió dc. 18/02/2015

Per saber-ne més

(Arquebisbat de Barcelona) L’Osservatore Romano ha publicat un article del cardenal Lluís Martínez Sistach sobre Antoni Gaudí: "Ecologista ante litteram". En el text l'arquebisbe de Barcelona expressa l’esperança que l’any 2026 es pugui acabar la construcció de la basílica de la Sagrada Família i desenvolupa un paral·lelisme entre l'Evangelii Gaudium, el document programàtic del papa Francesc, i el pensament de Gaudí, sobretot en la sensibilitat ecològica i en la visió positiva de les coses creades.

Referint-se al desig del Papa que l’Església sigui “una Església pobra i per als pobres”, l’article subratlla que Gaudí volia que la Sagrada Família fos anomenada “la catedral dels pobres” i tenia un gran sentit social en la relació amb els obrers, que el portà a construir unes escoles per als fills dels paletes i per als infants del que aleshores era el barri anomenat del “Poblet”, situat a les afores de la ciutat.

L’article fa una especial referència al desig de l’arquitecte que tot a la Sagrada Família portés els visitants cap a la lloança de Déu i, en aquest sentit, el cardenal Martínez Sistach, presenta Gaudi com un precursor de les intuïcions i  reformes litúrgiques del Vaticà II, sobretot posant l’espai dels temples al servei de la comunitat del poble fidel, dissenyant uns espaids i cercant de superar els obstacles que podem dificultar la visibilitat de les cerimònies sagrades.

L’article també recorda el pensament ecològic de Gaudí, que integra tota la creació mineral, vegetal i animal al seu temple, per fer-ne un gran “Càntic de les criatures” en pedra, digne de ser equiparat al poètic cant que amb aquest nom va compondre sant Francesc d’Assís al final de la seva vida.

L’article acaba recordant dos fets: que el Sant Pare té en preparació una carta encíclica sobre la defensa del medi ambient i de la creació i que Gaudí té ja introduït a Roma el procés de beatificació i expressa el desig que l’any 2026, any del centenari de la mort de Gaudí, pugui completar-se la construcció de la gran basílica de la Sagrada Família.   

Aquí podeu llegir l'article sencer.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.