Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(CR) La visita d'aquest dijous a Andorra del Secretari de Relacions amb els Estats de la Santa Seu, Paul Richard Gallagher, va servir per confirmar la disposició del Vaticà a mantenir el coprincipat episcopal. En una trobada amb els periodistes Gallagher va assegurar que confia en la continuïtat del Coprincipat i que la institució episcopal tindrà el futur "que el poble andorrà vulgui". En declaracions recollides per la Televisió d'Andorra, va remarcar que "una entitat política depèn del seu poble, no de les forces exteriors" i, per tant, el coprincipat "si els andorrans ho volen, que em sembla que és la veritat, durarà molts segles més".

L'arquebisbe Gallagher va coincidir amb el copríncep Joan-Enric Vives en valorar les bones relacions entre Andorra i la Santa Seu i va afirmar que no veu que una reforma constitucional "estigui a l'agenda política del Govern".

El "ministre d'exteriors" del Vaticà va fer aquestes declaracions després de presidir la missa de la festa nacional d'Andorra al Santuari de Meritxell, el dia de la patrona del Principat. A la seva arribada al Santuari de Meritxell, Gallagher i Vives van saludar les autoritats del Principat, el representant del copríncep francès i l'arxiprest de les Valls d'Andorra que va participar en la cerimònia religiosa.

L'eucaristia al Santuari va començar amb unes paraules de benvinguda de l'arquebisbe Vives i una salutació de Gallagher. El representant de la Santa Seu va parlar també d'una "realitat singular del Principat, apreciada per la Santa Seu" amb una forma de govern que "ofereix estabilitat a las institucions".

Gallagher va remarcar que "els principis de la fe, de la moral i de la doctrina cristiana estan inscrites en els cors dels andorrans". I que això inclou "la llibertat religiosa, la preocupació per als més pobres i necessitats, el dret a la vida, des la concepció fins a la mort natural, i la defensa de la institució familiar". També es va referir a la "lloable" tasca de l'Església en el camp educatiu.

En el discurs va fer una crida als andorrans per tal que "acullin i ofereixin als seus germans immigrants la possibilitat de construir un futur de pau, un demà millor". Gallagher va presidir la celebració i va pronunciar l'homilia.

Durant la missa es va beneir el nou cambril i la nova imatge de la Mare de Déu de Meritxell que reprodueix fidedignament la desapareguda en l'incendi de 1972.

Després de la celebració els arquebisbes i les autoritats van visitar la exposició de 1.300 Bíblies instal·lada en una sala annexa al Santuari, acompanyats per Pere Roquet, el donant del fons a l'Arxiprestat de les Valls d'Andorra. La visita de dos dies de Gallagher a Andorra es va tancar amb un dinar.

[Fotos: Bisbat d'Urgell]

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.