Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri –CR) Coherència entre la fe religiosa i el compromís polític, com a capellà i com a alcalde. Una coherència concretada en la seva prioritat pels pobres que provenia de la fe i que es concretava en una opció d'esquerres. Coherència. El que més s’ha recordat de Lluís Hernández en el funeral que s’ha celebrat aquest dimecres al matí a l’església de la residència de les Germanetes del Pobres de Gràcia. Allà el van acollir els darrers mesos afectat l'alzheimer.

El funeral l’ha presidit l’arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, que va ser company de curs al seminari del qui després seria capellà i primer alcalde democràtic de Santa Coloma de Gramenet. Acabada la celebració, hi ha hagut diverses intervencions de familiars, amics i companys de partit, com la coordinadora d’ICV, Dolors Camats, i també l’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon.

Tot i la diversitat dels participants i de les intervencions, s’ha mostrat una sintonia en els motius del reconeixement de la trajectòria d’Hernández. Sistach ha pronunciat una homilia ajustada a la pluralitat dels qui han volgut acomiadar l’exalcalde i assitir a la celebració religiosa. Ha emmarcat tot el compromís d’Hernández en “la preocupació que tot capellà porta al seu cor: la justícia, el bé de l’home i la dona”. Per això, ha recordat que “com els millors del nostre curs” va anar de missioner a l'Equador, participant de l’espiritualitat dels capellans del Pradó.

El cardenal també ha dit que va ser “l’esperit de servir a les persones i als pobres” el que el va portar a presentar-se com a alcalde. I ha explicat que “un sacerdot es pot dedicar a la política, amb l’autorització de pastor. Per què no?”, però que fer-ho va representar deixar d’exercir el ministeri pastoral durant els dotze anys que va ser alcalde.

Davant del reconeixement a la tasca realitzada per Hernández, Sistach també ha fet una crida vocacional als joves: “I ara, qui agafa la torxa d’aquest sacerdot?”

Viure per als pobres i morir pobre

Una de les intervencions més llargues ha estat de Jaume P. Sayrach, que va formar part del primer govern municipal del PSUC a Santa Coloma. Ha afirmat que Lluís Hernández ja “forma part de la història de la transformació de Santa Coloma”, quan va passar de ser un suburbi a ser una ciutat. També ha remarcat que amb tota la intensa activitat pública realitzada, “va néixer pobre i va morir pobre”. Un dels germans d'Hernández, també ha explicat com "la seva filosofia era que la riquesa s’havia de repartir millor”.

La unitat del compromís polític i religiós de d’Hernández, també l’ha destacat el seu company d’ICV i amic Ferran Saro. “Era crític amb l’Església i era crític amb el partit”, ha explicat dient que tots dos havien “cregut en la revolució”. Alhora s’ha referit a la defensa de les llibertats i de la catalanitat que a Santa Coloma van liderar des del PSUC.

Els representants polítics han insistit en la coherència de Hernàndez. Des de l'agrupació local d’ICV, Alexandra Sevilla ha reconegut que “sempre va actuar amb coherència amb les seves idees religioses”. I Dolors Camats, ha remarcat que “va fer compatible fe i política, de la manera més difícil, sent coherent”. I que el fons era que “va posar els pobres i la veu de l’altre per damunt de tot”.

Finalment l’actual alcaldessa del PSC, Núria Parlon, ho ha resumit dient que “va ser bon alcalde perquè va ser bona persona”. I ha recordat que mentre era alcalde ell sempre donava almoina a una dona que demanava a prop de la porta de l’Ajuntament, “una almoina que feia amb sentit de justícia”.

La celebració ha acabat amb la lectura d’un text que el mateix Lluís Hernández havia preparat per al seu funeral, amb un to personal i de coratge davant l’interrogant de la mort. “Ha estat la darrera homilia de mossèn Lluís, sempre sacerdot i per damunt de tot sacerdot”, ha conclòs el cardenal al final de l’acte de comiat en què ha compartit espai la litúrgia del funeral i l’agraïment personal, institucional i polític. Entre altres capellans, han concelebrat el vicari episcopal Salvador Bacardit, actualment a Santa Coloma de Gramenet, i companys de curs com Josep Maria Martí Bonet o Jordi Piquer.

Després del funeral s’ha trasllat el fèretre a l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet on l’han acomiadat els veïns.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.