Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Fundació Pere Tarrés) La Fundació Pere Tarrés ha presentat aquest dimarts la campanya Ajuda’ls a créixer - Cap infant sense colònies que té com a finalitat becar les activitats d’estiu d’infants de famílies en situació de vulnerabilitat social. A Catalunya, un de cada quatre infants viu per sota del llindar de pobresa, i les activitats de lleure són una de les primeres activitats que les famílies amb menys recursos no es poden permetre. Així ho demostren les xifres que la Fundació Pere Tarrés ha presentat aquest matí, on el 58% de les famílies que van rebre una beca per a les colònies o casals d’estiu durant l’estiu passat disposen d’una renda inferior a 3.900€ anuals per cada membre de la llar, un 8% més que al 2013.

Garantir l’accés al lleure d’aquests infants i joves però també “que puguin créixer en un entorn tranquil, estructurat, que pugui garantir el seu desenvolupament com a persona a l’hora que es relaciona amb altres infants de la mateixa edat i amb monitors que cuiden d’ell o ella” és el que la Fundació Pere Tarrés vol aconseguir amb aquesta campanya, destaca Carles López, responsable de la Xarxa de Centres Socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés. I és que, tal i com ha recordat Carles López, “a l’estiu la xarxa que protegeix a aquests infants durant el curs disminueix i la seva situació s’agreuja: els infants estan més temps a casa o sols i es produeixen canvis en la relació amb els referents i laxitud en els hàbits, les normes, etc.”

La recuperació econòmica no arriba a totes les famílies

Tot i què les dades macroeconòmiques indiquen una millora de l’economia, aquesta encara no s’ha traslladat a les famílies que pitjor ho estan passant. Així, segons les dades socioeconòmiques de les famílies que van demanar ajuts a la Fundació Pere Tarrés durant el 2014, el 58% de les famílies d’aquests nens compten amb menys de 3.900€ a l’any per cada membre de la llar, el 20% tenen entre 3.908€ i 6.141€ a l’any, i el 22% més de 6.141€/any. Un 5% de les famílies no tenen cap ingrés. D’altra banda, el 44% dels infants becats eren de la comarca del Barcelonès, el 20% del Vallès Occidental i el 15% del Baix Llobregat

Per afavorir que el major nombre d’infants i joves puguin anar de colònies o a un casal d’estiu, la Fundació Pere Tarrés posa en marxa la campanya Ajuda’ls a créixer – Cap infant sense colònies per becar aquestes activitats. Enguany, la Fundació preveu becar més de 8.500 activitats a 4.100 infants per un import de 950.000€, el que suposa un 24% més d’infants becats que l’any anterior. En els darrers cinc anys, la Fundació Pere Tarrés ha vist com les sol·licituds de beques per a aquestes activitats han augmentat un 236%. El director de Relacions Institucionals de la Fundació Pere Tarrés, Rafael Ruiz de Gauna, ha remarcat que “és important que els infants puguin gaudir de l’experiència d’anar de colònies o a un casal d’estiu, independentment de la situació de les seves famílies. I des de la Fundació Pere Tarrés volem sensibilitzar a la societat de la importància de les activitats d’estiu, mobilitzar recursos i destinar-los finalment a la realització d’aquestes activitats”. I precisament Ruiz de Gauna ha posat en valor el treball en xarxa que es fa amb altres entitats com parròquies, serveis socials, escoles, Càritas i els mateixos centres oberts i centres d’esplai per “anar de la mà de la realitat”.

Per la seva part, el director general de l’Associació Educativa Ítaca situat a l’Hospitalet de Llobregat que és un centre federat al Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalan de la Fundació Pere Tarrés (MCECC), Felipe Campos, ha destacat la importància que tenen els centres socioeducatius com a recurs preventiu, social i educatiu per als infants i les famílies de barris amb greus carències socioeconòmiques. L’Associació Educativa Ítaca és un dels que rep més beques de la Fundació Pere Tarrés per a les activitats d’estiu dels infants que al final aconsegueixen que “els nens puguin ser nens”, ha resumit Campos. L’estiu passat aquest centre va acollir 350 nens als mesos de juny-juliol i 150 durant l’agost-setembre. Enguany, esperem arribar a atendre 500 infants al juny-juliol i 200 a l’agost setembre.

Una responsabilitat de tota la societat

Durant la presentació, el secretari tècnic del MCECC, Albert Riu, ha demanat la implicació i la col·laboració de tota la societat en la campanya Ajuda’ls a créixer – Cap infant sense colònies ja sigui a través de les donacions de particulars, de les administracions públiques o d’empreses i ha recordat que “la trajectòria i experiència de la Fundació Pere Tarrés ens avala com un instrument eficaç i rigorós de la societat civil per assignar aquests recursos”. L’assignació de beques per colònies i casals és un procediment molt rigorós i exhaustiu que examina la situació socioeconòmica de cada nen i nena per assignar-li l’ajut i l’activitat socioeducativa més adient i que té en compte el treball en xarxa amb altres entitats, administracions públiques i serveis socials. A més, com ha recordat Albert Riu, “els beneficiaris directes són els infants que reben les beques però indirectament també es beneficien les seves famílies”.

En aquest sentit, està previst becar uns 2.950 infants per als casals i les colònies dels centres d’esplai i Centres Oberts i Diaris i activitats d’estiu de la Fundació Pere Tarrés. Becar 280 nens i nenes en activitats pròpies: un casal a Lleida, un casal a Tarragona, un a Barcelona, un torn de colònies i una ruta de muntanya. I  becar 870 infants en colònies i casals per a infants en situació vulnerable organitzades amb la col·laboració de serveis socials municipals i altres entitats d’infància vulnerable. 

La campanya Ajuda’ls a créixer – Cap infant sense colònies compta amb el suport econòmic de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Tarragona, l’Obra Social de La Caixa i del Ministerio de Trabajo y Asuntos Sociales a través del 0,7% de la casella para otros fines sociales, donants particulars i empreses. “Les administracions i les entitats s’han mobilitzat aquests darrers anys per atendre la infància vulnerable, però és insuficient.