Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR) La nit del 13 de març de 2013 el rabí argentí Abraham Skorka anava pel carrer i va rebre una trucada al mòbil. Era Jorge Mario Bergoglio, que acaba ser escollit papa aquella mateixa tarda. Li trucava per donar-li una nova adreça de correu electrònic que els permetés no perdre la relació ni l'amistat que durant anys havien forjat a Buenos Aires. En aquesta primera conversa van coincidir en que era necessari "que el món sàpiga de la nostra amistat".

És una de les anècdotes que va relatar aquests dimarts el rabí Abraham Skorka a l'Auditori de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna. En un acte organitzat per Entesa Judeo-Cristiana de Catalunya i Tarbut Sefarat, Skorka va explicar que aquesta amistat personal entre ell i el papa Francesc volien que es convertís en una mena d'icona de la necessitat del diàleg entre cristians i jueus. "Nosaltres el que busquem amb el nostre diàleg és deixar una marca en la història i que aquesta marca sigui un punt d'inflexió", fins i tot acceptant que encara no hi ha una relació prou madura entre els dos pobles.

Skorka va explicar com a Buenos Aires l'amistat amb el cardenal Bergoglio ja els havia portat a compartir moltes hores de conversa. Els diàlegs públics al llibre Sobre el cel i la terra, o la sèrie de programes a la televisió diocesana "Bíblia, diálogo vigente", són una mostra de la projecció pública d'aquesta amistat. Bergoglio també va voler que Skorka prologués el seu llibre biogràfic El jesuita i va ser el primer rabí en rebre un doctorat Honoris Causa per la Universitat Catòlica Argentina. Skorka és un rabí reconegut com a expert en bíblia i en jurisprudència rabínica, rector de Seminari Rabínic Llatinoamèrica i, a més, doctor en química.

Després de l'elecció de Francesc, aquesta relació s'ha mantingut i amb una projecció més gran. Entre altres trobades, van compartir el viatge de Francesc a Terra Santa.

Nova i vella Aliança

"Arribarà un dia que servirà per il·luminar a molts", diu que esperen d'aquesta amistat. Skorka va explicar que Francesc "té una visió molt profunda del que significa diàleg". Una experiència en la qual "tractar d'entendre's no vol canviar la identitat" ja que "la grandesa del diàleg es dóna quan un està disposat a polir les seves qualitats humanes". En el context actual, creu que el diàleg sincer entre persones de dues religions diferents "tracta de mostrar que és possible, que podem construir un mur en contra de la violència, en contra dels actes demencials que es fan 'en nom' de la religió".

Sobre la relació més institucional entre cristians i jueus, Skorka va apreciar el salt endavant de "Nostra Aetate", la declaració del Vaticà II sobre la llibertat religiosa. I creu que Francesc encara fa un pas més respecte al poble jueu en l'Evangelii Gaudium (247-249). A més de la necessitat de diàleg, el papa afirma que "Déu continua obrant en el poble de l’Antiga Aliança". Per Abraham Skorka això obre nous camins d'aprofundiment teològic: "Si el pacte d'Israel amb Déu continua sent vàlid, si no es trenca amb la nova Aliança... com es desenvolupa això?"

Així, encara que com a germans sempre hi ha "aquesta relació d'amor i odi", Skorka veu que el diàleg entre les religions del llibre encara té molt de recorregut. Per ara, el que volen ell i el papa és tractar de mostrar que és possible i que "només quan ens entenguem millor podrem donar resposta a les parts fosques de la història".

L'acte d'aquest dimarts va servir per rellançar l'activitat de l'Entesa Entesa Judeo-Cristiana de Catalunya, iniciada els anys 60 pel rabí Carles Benarroch i el catòlic Antoni de Gibert. Des d'aquest estiu té una nova junta copresidida per la part catòlica pel capellà Francesc Romeu, i per la comunitat jueva per Mario Saban. Ahir van ser els presentador de l'acte. També en aquest cas, van explicar que va ser una relació personal d'amistat el que els ha portat a impulsar iniciatives com l'Entesa. Per afavorir un millor coneixement entre "els hereus de les promeses de Déu".

L'acte organitzat per l'Entesa Judeo-Cristiana de Catalunya i Tarbut Sefarat compta amb la col·laboració de l'Obra Social “La Caixa”, la Direcció General d’Afers Religiosos, la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna de la Universitat Ramon Llull, la Fundació Joan Maragall. Entre el diversos actes que farà Skorka a Catalunya, dijous serà a l'Institut d'Estudis Ilerdencs que també ha col·laborat en la organització del viatge.

[Foto: Facultat de Comunicacio i Relacions Internacionals Blanquerna]

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.