Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(CR) "El Jubileu ens estimula a aquesta obertura al món i ens obliga a no descuidar l'esperit sorgit al Vaticà II, el del samarità". Així enllaçava aquest dimarts al matí el papa Francesc els dos esdeveniments que ha volgut que coincidissin el mateix dia, els 50 anys de la clausura del Vaticà i l'obertura de l'Any Jubilar de la Misericòrdia.

Passades les onze del matí, al final de la missa, el papa ha estat el primer en creuar la porta santa de la Basílica de Sant Pere del Vaticà i inaugurar així l'Any Jubilar que va convocar abans de l'estiu. Ho fa fet acompanyat del papa emèrit. Benet XVI s'ha situat a un lloc preferent mentre Francesc obria la Porta Santa i ha estat el segon en creuar-la.

Durant l'homilia, el papa ha remarcat el lligam entre els dos esdeveniments. Per Francesc, "els pares del Concili Vaticà II, fa cinquanta anys, van obrir una altra porta que cap al món". "El Concili va ser una trobada. Una veritable trobada entre l'Església i els homes del nostre temps. Una trobada marcada pel poder de l'Esperit que empenyia a l'Església a sortir de les aigües poc profundes que durant molts anys l'havien reclòs en si mateixa, per reprendre amb entusiasme el camí missioner", ha assegurat.

Així, el Concili "no pot ser recordat només per la riquesa dels documents produïts", sinó que s'ha de llegir a través " l'esperit sorgit al Vaticà II, el del samarità, com va recordar el beat Pau VI". Això vol dir "tornar a emprendre el camí per anar a trobar cada persona allà on viu: a la seva ciutat, a casa, a la feina ...; on sigui que hi hagi una persona, allà està cridada l'Església a anar per portar l'alegria de l'Evangeli i portar la misericòrdia i el perdó de Déu".

El papa ha demanat que "la mateixa força i el mateix entusiasme" de l'esperit conciliar i que "en creuar avui la Porta Santa ens comprometem a fer nostra la misericòrdia del Bon Samarità".

En l'homilia ha insistit en el sentit del perdó i de la misericòrdia: "Quin mal es fa a Déu i a la seva gràcia quan s'afirma sobretot que els pecats són castigats pel seu judici, en comptes de destacar que són perdonats per la seva misericòrdia. Hem d'anteposar la misericòrdia al judici i, en qualsevol cas, el judici de Déu tindrà lloc sempre a la llum de la seva misericòrdia".

En el discurs de l'Angelus pronunciat després de l'obertura de la Porta Santa, Francesc ha insistit en el sentit del Misericòrdia com a punt central de la fe: "No es pot entendre un veritable cristià que no sigui misericordiós".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.