Vés al contingut
Catalunya Religió

La presència del papa Francesc a la Jornada Mundial de Joventut també té una agenda paral·lela amb la visita als centres més emblemàtics de Polònia i la trobada amb la seva església i els seus governants. Aquest dijous, al santuari nacional Czeztochowa, després de venerar la Verge Negre, ha deixat el seu missatge de misericòrdia durant la primera missa al país. Un missa celebrada amb motiu dels 1050 anys del que es coneix com el bateig de Polònia.

En un país agitat pels moviments populistes, que també troben ampli suport entre els catòlics més recalcitrants i en part de l'episcopat polonès, Francesc ha recordat que Déu no s'encarna "amb ostentació". Per això, cal evitar la temptació de "sentir-se atrets pel poder, per la grandesa i per la visibilitat". Un missatge extensible al continent europeu.

Francesc ha insistit en que "Déu ens salva fent-se petit, proper i concret" i que "no vol que el temin com un sobirà poderós i distant". I, per això, "el que sempre estem cridats a fer, també com a Església, és escoltar, comprometre'ns i fer-nos propers, compartint les alegries i les fatigues de la gent, de manera que es transmeti l'Evangeli de la manera més coherent i que produeix major fruit: per irradiació positiva". Una actitud positiva per anar "més enllà dels errors i les ferides del passat, i de crear comunió amb tots, sense cedir mai a la temptació d'aïllar-se i imposar-se".

En el discurs que va fer dimecres a les autoritats civils del país, es va moure en termes similars. Francesc va reconèixer que "la consciència d'identitat, lliure de complexos de superioritat, és essencial per organitzar una comunitat nacional basada en el seu patrimoni humà, social, polític, econòmic i religiós, per inspirar a la societat i la cultura, mantenint-se fidel a la tradició i, al mateix temps, obertes a la renovació i al futur". El papa va remarcar que "no hi pot haver diàleg si cadascú no parteix de la seva identitat pròpia".

Una constatació que en l'actual context europeu també demana "disponibilitat per acollir els que fugen de les guerres i de la fam; solidaritat amb els que estan privats dels drets fonamentals, inclòs el de professar lliurement i amb seguretat la pròpia fe". Pel papa, "es tracta de fer tot el possible per alleujar els seus sofriments, sense cansar-se de treballar amb intel·ligència i continuïtat per la justícia i la pau, donant testimoni amb els fets dels valors humans i cristians".

Dimecres al vespre el papa també va tenir una trobada amb joves cristians que li van plantejar els temors que desperta l'onada d'atemptats que està vivint el continent europeu i el rebuig a la immigració.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.