Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR) "Ha estat un fòrum molt partitipatiu i heterogeni, amb testimonis i exemples clars de compromís en el món". Més de quatre-centes persones marxen amb el compromís de ser “missatgers d'esperança”. És la principal conclusió del III Fòrum Català Teologia i Alliberament que s'ha celebrat a Barcelona aquest cap de setmana i que, amb aquesta tercera edició, s'ha consolidat entre el públic com “un espai de trobada per a totes les persones convençudes que cal construir ponts i sinèrgies per a afavorir una vivència alliberadora de l'espiritualitat”.

Tal com explica un dels talleristes, Xavi Casanovas, "el fòrum ha mostrat la vida des de la frontera, no teologia en sentit abstracte". S'ha referit així als testimonis de fraternitat que avui tenen lloc al nostre país i que, des del punt de vista de la fe, tenen un lloc al Fòrum: "Hem vist com el texit social català s'alimenta de la fe de molts creients". Com a exemples, Casanovas ha mencionat l'Olivera, Alba o la Fundació Formació i Treball de Càritas.

Dissabte una pregària d'interiorització va obrir la jornada, de la mà del caputxí Joan Botam. En la taula de benvinguda del fòrum, Jaume Botey va situar aquesta convocatòria amb l'horitzó del Fòrum Social Català que se celebrarà a l'abril a Barcelona. S'hi va referir explicant que el FCTiA és la visió teològica, espiritual i transcendent d'aquest moviment, que té molt clara la necessitat de comprometre's en la dimensió social.

Al llarg del cap de setmana es van oferir fins a 68 tallers que mostraven formes de lluita per l'esperança, responent al lema d'enguany. Persones vingudes de tot Catalunya van poder mostrar lluites ben diverses viscudes en clau d'evangeli, algunes de caràcter social, d'altres des de la teologia i de tipus bíblic, fins a les més espirituals, interreligioses i ecumèniques.

Per al jesuïta Llorenç Puig, membre de l'organització, el fòrum ha deixat en els participants “un bon sabor de boca”. “Hem tingut la sensació que cada vegada hi ha més complicitat i que compartim la voluntat de construir junts”. Puig explica com entre els joves que hi han participat s'hi detectaven “les ganes de conèixer vivències comunitàries noves”. En aquest sentit, ha citat els tallers que explicaven la pasqua familiar dels maristes, el moviment Redes Cristianas, el Casal Loiola i el voluntariat de VOLPA, entre d'altres.

El fòrum, que ha convocat ja una quarta edició per al 2016, es va clausurar diumenge amb un petit concert de la coral de l'associació Àkan, que els assistents van viure amb emotivitat. Entre d'altres cançons, van cantar El meu país de Lluís Llach:

 

 

Fotografies: Llorenç Puig i Xavi Casanovas.