Vés al contingut
Catalunya Religió

(Laura Mor –CR) De què parlen els monitors d'esplai quan es proposen “educar en el transcendent”? Com fer el traspàs de la llibreta d'objectius a l'activitat concreta amb infants i joves? Aquest divendres al vespre l'Àmbit de la fe del Moviment de Centres d'Esplais Cristians de Catalunya (MCECC) proposa 'La nit dels animadors de la fe'. Un formació que tindrà lloc a la Parròquia de Santa Vicenç de Sarrià de Barcelona i que ha de servir per concretar un enunciat tan ampli com ambigu.

El coordinador dels consiliaris d'esplais cristians, Carles Muñiz, forma part del “nucli dur” de monitors que treballa tot l'any per donar eines als educadors en el lleure. Són nou persones que conformen l'Àmbit de la fe del MCECC i consideren la proposta de divendres “un moment fort” de la seva acció. Segons Muñiz, sembla que l'han encertat amb el nou format: “Intuïm que la proposta que hem fet és la més adequada a les necessitats dels monitors”. Tenen més de 70 inscrits. 'La Nit' començarà a dos quarts de nou; inclourà una estona de pregària, una dinàmica i acabarà amb un concert del grup d'animació Bufanúvols.

Quan es planteja la pastoral en els centres d'esplai o l'expressió “educació al transcendent” Muñiz es pregunta: “De què estem parlant?”. Posa sobre la taula tres exemples que il·lustren un ventall molt ampli de possibilitats: “Parlem de meravellar-nos i tenir sensibilitat davant d'una posta de sol? Estem parlant de professar la fe cristiana? D'una incorporació a la parròquia?” Aquests plantejaments els descriu com a “punts de partença que tots són bons”, però demana concretar uns criteris.

És una feina que impulsa de l'Àmbit de la fe. Per això, l'equip ha organitzat 'La nit dels animadors de la fe', per tal de donar forma a aquesta dimensió. A més d'aquesta formació anual, elaboren recursos per a treballar la interioritat els dissabtes a la tarda; les fan arribar als monitors a través del butlletí intern del moviment d'esplais cristians; fan convocatòries obertes un cop al trimestre a les reunions de treball d'aquest àmbit; cuiden de forma especial les eucaristies de les grans trobades del moviment –com en el cas de la Trocajove, aquesta última setmana– i a l'estiu convoquen els capellans que són consiliaris dels centres, que consideren “un col·lectiu amb unes necessitats específiques”.

El MCECC entén per “àmbits” els espais de reflexió, formació i acció que remeten als trets identitaris del moviment. Actualment, en són dos: l'àmbit de l'animació de la fe i l'àmbit pedagògic. Aquesta federació, que forma part de la Fundació Pere Tarrés, compta amb 182 esplais, agrupa 3.415 monitors voluntaris.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.