Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) Aquest dimarts i per primera vegada, el nostre país s'uneix al moviment global #GivingTuesday. Es tracta del dia mundial dedicat a l'acció de donar i, entre d'altres entitats, ordes i congregacions, s'hi han adherit Càritas Catalunya, l'Escola Pia, la Companyia de Jesús, l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu i La Salle, entre d'altres, amb l'objectiu d'aconseguir que s'incentivin i es multipliquin les bones accions de les persones.

#GivingTuesday és un moviment global que vol incentivar i multiplicar les bones accions de les persones. L'objectiu és dedicar un dia a tot el món a celebrar l'acció de donar, ja siguin aliments, diners, temps (voluntariat), objectes de segona mà, etc. Però sobretot, ha de ser el punt de partida per seguir donant i promovent la donació els altres 364 dies de l'any.

Utilitzant el hashtag #GivingTuesday com a instrument per difondre aquesta idea en les xarxes socials, es busca mobilitzar tots els ciutadans, famílies, organitzacions i empreses perquè contribueixin en aquest dia mundial de la donació, que se celebra cada any el primer dimarts de desembre.

La idea del #GivingTuesday va sorgir el 2012 de l'ONG 92Y Street de Nova York, dedicada durant més de 100 anys a les obres socials, i de la Fundació de les Nacions Unides, que ha aportat la seva experiència en l'estratègia i la difusió de projectes solidaris.

Beques menjador de Càritas Catalunya

En aquest cas, Càritas Catalunya participa amb el projecte per aconseguir recursos econòmics per facilitar 800 beques menjador a nenes i nens en situació de pobresa. Des del curs 2012-2013, Càritas Catalunya impulsa un programa de Beques Menjador per reduir l’impacte de la pobresa sobre els infants, per mitjà de la concessió de beques. La quantitat mitjana de l'assignació de cada beca és d’uns 220 € per a cada infant durant tot el curs i els fons que es recullin al compte de Càritas Catalunya es distribuiran entre les deu Càritas Diocesanes, atenent les necessitats territorials de beques a Catalunya.

Servei Solidari, FES i colònies Jordi Turull d'Escola Pia

L’Escola Pia, en tant que institució dedicada des de fa més de 400 anys a l'educació, reivindica l'educació com a marc d'acció social. A més de la seva xarxa d’escoles, té dues fundacions i una entitat que s’hi dediquen. Una d’elles és la Fundació Servei Solidari, que en aquest #GivingTuesday aporta el seu projecte “Mirador Ciutat”. És un punt d'atenció, orientació i derivació per a persones en risc d'exclusió social en salut, treball, habitatge o formació. I, d'altra banda, la Fundació Educació Solidària i Colònies Jordi Turull cerquen ajuda en projectes de formació en el lleure per nens desafavorits: la FES cerca ajuda per que 1.500 nens i nenes d'entorns desafavorits a Senegal i Mèxic vagin de colònies mentre que Colònies Jordi Turull també vol becar 40 infants a Catalunya per fer lleure a l’estiu.

Arrels Lleida, La Vinya de Bellvitge-Gornal i Salut Alta

Com a entitats vinculades als jesuïtes, la Fundació Arrels Sant Ignasi, que acull gent sense llar a Lleida, necessita "una furgoneta amb capacitat per 9 persones que faciliti la gestió i puguem dedicar el nostre temps a acompanyar les persones". La Fundació La Vinya demana col·laboració per a garantir berenar per al centenar d'infants que acullen cada dia; l'espai del berenar el consideren "un dels pilars de l’activitat en el qual els nens i nenes reben un àpat equilibrat i nutritiu que, molts cops, ajuda a compensar l'alimentació que reben a les seves llars". I la Fundació Salut Alta captaran fons per poder moblar i transformar l’entrada d'un nou Centre Obert per a adolescents de secundària, obert aquest mes d'octubre.

Sant Joan de Déu i els exclosos

L'Obra Social de Sant Joan de Déu a través de la campanya 'Que ningú quedi enrere' volen donar suport als seus usuaris, persones que per diversos motius es troben en una situació desfavorable, perquè no tenen llar, perquè pateixen algun trastorn mental, perquè tenen alguna discapacitat intelectual, perquè es passen part de la seva infància hospitalitzades, perquè es troben en una situació de dependència o perquè compren amb pocs recursos.

Proide i Fundació Comtal de La Salle

Les fundacions d'acció social de La Salle Catalunya, Fundació Comtal i Fundació PROIDE treballen per garantir l'accés a l'educació d'infants i joves a Catalunya i a països de Llatinoamèrica. Engeguen la campanya 'Beques que donen oportunitats' per garantir que una cinquantena de joves de Catalunya i Guatemala tinguin l'opotunitat d'estudiar i canviar la seva realitat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.