Vés al contingut
Catalunya Religió

(M. Eulàlia Muntané i Glòria Barrete –CR/ Terrassa) Fa quinze anys que l'Alícia Galy va arribar a l'escola Salesians de Terrassa com a professora. Una vocació professional que ja li venia des de petita quan simulava fer classe amb les seves nines a l'habitació. Amb aquesta entrevista en vídeo continuem una petita col·lecció de converses sobre l'educació a l'aula. I ho fem de la mà de mestres i professors que senten passió per la seva feina.

Galy no coneixia els salesians, però la pedagogia salesiana, "de la festa i l'alegria" l'ha atrapada. "Jo no sé que tenen que se't fica dins i t'enganxa", afirma sincera. Una pedagogia que involucra tothom i que la fa sentir com a casa, "és la casa de Terrassa".

Quatre paraules, un projecte educatiu

El projecte educatiu de l'escola es pot resumir en quatre paraules. Casa, escola, església i pati. "Una casa que acull i acompanya; escola perquè hi ha una transmissió de coneixements i volem que hi hagi una educació integral de la persona; església perquè oferim un model segons l'Evangeli amb Jesús de referent, i pati perquè tot moment pot ser educatiu".

En moment de canvi educatiu i metodològic Alícia creu que el mestre s'ha posar a l'alçada de l'alumne, "l'alumne és el protagonista del fet educatiu i l'alumne del segle XXI no és el mateix que el de fa alguns anys enrere". A salesians entenen educar "com un moment d'acollida i acompanyament en la formació com a persones".

La interioritat com a viatge per fer persones

Una persona basada en uns valors concrets. Des de les escoles salesianes proposen un perfil competencial per fer un alumne format integralment. Un alumne creatiu, obert, compromès..., així fins a dotze. Tenen clar que el model d'escola cristiana que proposen inclou l'educació espiritual i emocional. Compten per fer-ho amb dos itineraris, 'la Recerca del Sentit' i l'itinerari 'a la interioritat'. "Un viatge al jo interior per formar persones que realment siguin lliures, persones crítiques a la societat, formada en valors de justícia i solidaritat".

Però com és el professor i educador d'una escola salesiana? Queda clar que ha de ser principalment alegre. "La casa salesiana es basa en una pedagogia de la festa, tot moment és educatiu".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.