Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri –CR) Les escoles han de ser espais on es pugui garantir el desenvolupament de les persones en un ambient de plena seguretat. Amb aquesta preocupació la Fundació Escola Cristiana de Catalunya organitza aquest dimecres una jornada de formació sobre la protecció a la infància i la prevenció dels abusos a menors. Aquesta trobada monogràfica s’adreça principalment als membres dels equips de gestió dels centres, titulars i directors de les escoles cristianes. Comptarà amb experts de les mateixes escoles, de la Fundació Vicki Bernadet i del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. La Fundació Escola Cristiana de Catalunya agrupa més de 400 escoles que depenen de les congregacions religioses o de les parròquies i dels bisbats catalans.

Miquel Mateo, secretari general adjunt de la Fundació Escola Cristiana, emmarca la jornada en una preocupació social creixent pels abusos a menors, però sobretot en la "cultura de la prevenció". Una prevenció que "les escoles ja la fan, però que mai no es fa prou: si es pot fer més, s'ha de fer més". En la jornada també s'anunciarà que abans de final de curs la Fundació Escola Cristiana posarà a disposició de totes les escoles un nou protocol d'actuació.

En la jornada de formació es presentarà l'experiència de diverses escoles de congregacions religioses en l'àmbit de la protecció a la infància i la prevenció dels abusos a menors. També s'oferirà el punt de vista de les víctimes i sobre la seva atenció amb la intervenció de Pilar Polo, coordinadora de Formació de la Fundació Vicki Bernadet. El director general d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa del Departament d’Ensenyament, Jordi Miró, exposarà les característiques dels protocols que utilitzen les administracions.

En sessió de formació d'aquest dimecres també es tractarà de les responsabilitat civils i penals. La reforma del Codi Penal del 2010 i del 2015 amplia les responsabilitat penals a les personalitats jurídiques i impulsa que les entitats tinguin sistemes d'autoprotecció i vigilància per la prevenció de delictes que es puguin produir dins de les empreses i les institucions.

"Totes les escoles estan conscienciades"

Els canvis legals i la preocupació social pels abusos als infants en totes les institucions porten a accentuar la cultura de prevenció dins de qualsevol corporació. Segons Miquel Mateo, la majoria dels centres educatius de l'escola cristiana tenen protocols de prevenció, "especialment les que formen part d'institucions més grans perquè han tingut més mitjans per poder-ho treballar". Però "totes les escoles estan conscienciades i tenen com a preocupació la protecció a la infància".

Per això, el nou protocol que està enllestint la Fundació Escola Cristiana "és una oferta per a les escoles més petites que potser no disposen d'un protocol propi; però també perquè les que ja en disposen puguin tenir un altre punt de vista". Una prevenció que depèn dels responsables de la institució educativa. Però que afecta a tots els mestres i tutors i demana crear i mantenir un clima de confiança en les relacions i establir actuacions específiques. Es detallaran en la jornada que es farà a Barcelona.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.