Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) "La desocupació juvenil, la informalitat i la manca de drets laborals no són inevitables, són resultat d'una prèvia opció social, d'un sistema econòmic que posa els beneficis per damunt de la persona". Són paraules del papa Francesc, que recull la campanya que acaben de posar en marxa diverses entitats de l'església catalana. La campanya es va presentar el passat 7 d'octubre, coincidint amb la Jornada Mundial pel Treball decent: “No qualsevol treball, sinó un treball decent”. Formen part de la campanya el centre d'estudis Cristianisme i Justícia, Justícia i Pau, Càritas de Barcelona, Mans Unides, les delegacions de Pastoral Social i Pastoral Obrera de l'Arquebisbat de Barcelona, el Seminari de Doctrina i Acció Social de l'Església de la Facultat de Teologia, els moviments GOAC, MIJAC, JOC, així com els col·lectius de capellans obrers i de religiosos i religioses en barris populars.

L’acte es va celebrar a la sala d’actes de Cristianisme i Justícia conduit per Pepe Rodado i va aplegar 120 persones. Va començar amb un vídeo de testimonis que viuen en primera persona la precarietat en les seves relacions laborals. L’element central de l’acte va ser la xerrada de Charo Castelló, vicepresidenta mundial del moviment de treballadors cristians. Charo Castelló va fer un recorregut pels diferents documents de la doctrina social de l’Església i d’organismes internacionals que han posat les bases del que entenem avui per treball decent, un treball que no vulneri la dignitat intrínseca que té la persona. Segons Castelló, vivim una ‘nova morfologia del proletariat: precarietat, irregularitat, risc, temporalitat,.... avui el treball no es garantia de sortir de la pobresa’. Posant el focus en la crisi econòmica, segons ella, ‘no es que estiguem sortint de la crisi, la crisi ja ha acabat i la vida precària, la crisi permanent, és el nou ordre’. Charó Castelló animava a les entitats cristianes a ‘convertir els criteris de la doctrina social en cultura política’ doncs ‘milions de persones no saben ni han viscut mai el que és un treball decent, el repte que tenim és enorme’.

Tot seguit, Xavi Casanovas de Cristianisme i Justícia i Mercè Darnell de Caritas Diocesana de Barcelona van presentar la campanya que compta amb un lloc web www.treballdecent.cat on es pot llegir i descarregar el manifest amb els seus nou punts programàtics. Entre ells es reivindica la creació de llocs de treball de qualitat, l’impuls de polítiques actives i personalitzades d’ocupació, o l’establiment de mecanismes que assegurin una renda mínima garantida. Aquelles persones o entitats que vulguin poden unir-se a la reivindicació omplint un formulari d’adhesió.

Finalment, el bisbe Sebastià Taltavull, va dirigir unes paraules al públic. Amb una crítica forta i punyent es preguntava la possibilitat de tenir “un treball decent, en una economia indecent” i va fer esment a la recent nota publicada pels bisbes catalans respecte a la qüestió.

Una senzilla pregària llegida per militants d’acció catòlica va cloure un acte festiu i reivindicatiu, obrint la porta a una col·laboració més estreta al treball de les entitats socials que des de l’Església volen reivindicar i denunciar realitats d’injustícia flagrant i ser llavor i impuls per a un canvi social que posi la persona en el centre de les decisions econòmiques i polítiques.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.